Nakliyeciler dokuz yıllık ayrılık sonrası birleşiyor

Nakliyeciler güçlerini birleştirme kararı aldı. Yaklaşık 2001 yılından bu yana Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği'nin (RODER) çatısı altında ayrı ayrı temsil edilen sektör şimdi UND çatısı altında birleşme kararı aldı. Böylelikle sektörün daha güçlü olarak temsil edilmesi hedefleniyor.

Karar 19 Ağustos'ta yapılacak iftar yemeğiyle üyelere ve kamuoyuna açıklanacak. Her iki derneğin yönetim kurullarının 2 aydır sürdürdüğü görüşmeler sonucunda birleşme kararı verildi. Sürecin 45 günde tamamlanması hedefleniyor. Bu süreçte RODER üyelerinin UND'ye üye olması hedeflenirken başkanlık görevini de UND'nin 2010 yılında yapılacak genel kuruluna kadar Tamer Dinçşahin yürütecek. Öte yandan birleşmeyi daha önce sektörde ayrılığa sebep olan eski başkanlardan Saffet Ulusoy'un da desteklediği belirtiliyor. Birleşme kararını doğrulayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, birlikte hareket etmenin sektörü daha da güçlendireceğini söylüyor.
 
Görüşmeler iki aydır sürüyordu

Birleşme ile ilgili görüşmelerin yaklaşık 2 aydır sürdüğünü belirten Dinçşahin, "RODER'in mayıs ayında yapılan genel kurulundan sonra bu konuda daha somut adımlar atmaya başladık. RODER'in yeni başkanı da bu birleşmeye sıcak bakıyordu. Her iki taraf da zaten birleşmeyi istiyordu. Bu süreçte yönetimsel olarak konuyu tartıştık. Ortak mutakabat ve fikir birliğini sağladık. Biz her zaman birlikte olmanın sektöre büyük yarar sağlayacağını söylüyorduk. ‘Bir arada olmak sorunların halledilmesi açısından önemlidir' diyorduk. Şimdi bunu gerçekleştiriyoruz. Bu birleşme kararını 19 Ağustos'ta düzenleyeceğimiz bir iftar yemeği ile açıklayacağız" diye konuştu.

Birleşmenin UND çatısı altında olacağına da dikkat çeken Tamer Dinçşahin, şunları söyledi: "Eylül sonuna kadar RODER'deki arkadaşların UND'ye üye olma süreci devam edecek. Eylül sonu gibi sürecin tamamlanmasını umut ediyoruz. Bu sürede üye kabulleri yapılacak. Bundan sonra da birlikte nasıl daha iyi şeyleri yaparız onu konuşacağız. Önemli olan yönetimler değil. Birlikte hareket ederek bu sektörü nasıl daha ileriye taşırız bunu konuşacağız."
 
Ulusoy ve Nuhoğlu destekliyor

Birleşme kararını daha önce ayrılık kararı veren Saffet Ulusoy'un da desteklediğini belirten Dinçşahin, "Saffet Ulusoy'un kendisi de bu birlikteliğin gerekliliği konusunda onay verdi. Saffet Bey ve Çetin Nuhoğlu bizim eski başkanlarımız. İkisi de bu birleşmeye sıcak bakıyor" dedi.

RODER 2001 yılında Saffet Ulusoy ve 13 arkadaşı tarafından kuruldu. RODER üyeleri Avrupa'ya taşımalarını daha çok UN Ro-Ro ile İstanbul ve Çeşme'deki limanlardan gemilerle taşıtarak yapıyor. Derneğin 700'e yakın üyesi var.

1974 yılında uluslararası kara nakliyecileri dernek çatısı altında birleşerek UND'yi kurdu. O döneme kadar sadece bir meslek örgütü olan UND, 1980'li yıllarda Türkiye ekonomisinin dışa açılmasıyla birlikte uluslararası kara taşımacılığının artmasıyla giderek güçlendi. 2000'li yıllara gelindiğinde ise UND sıradan bir mesleki örgüt kimliğinden sıyrılarak dünyaca bilinen bir yapıya dönüştü. UND'nin 1000'in üzerinde üyesi bulunuyor.

Editör: TE Bilişim