Naiboğlu: "Türk Bayrağına 200 Başvuru Oldu"

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararının ardından bir ay içerisinde 31 kayıt ve yaklaşık 200 başvuru yapıldığını bildirdi.

Naiboğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2002-2009 yılları arasında denizcilik sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Denizcilik Müsteşarlığında görev yapan denizci kökenli personel sayısının yüzde 4'ten yüzde 27'e yükseldiğini belirten Naiboğlu, başlattıkları seferberlikle Paris Mutabakat Zaptı'nda ''kara listede'' yer alan Türk ticaret filosunun, önce ''gri listeye'', bu yıl itibarıyla da ''beyaz listeye'' çıktığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çabalarıyla 2004 yılında kabotaj hattında ÖTV'siz yakıt kullanılmasının büyük yarar sağladığını ifade eden Naiboğlu, ''Özellikle yolcu taşımacılığında, özellikle de Marmara'da çok önemli gelişmeler oldu. Gerek araç trafiğinde gerekse yolcu trafiğinde karadaki trafiğin denize aktarılmasında çok büyük gelişmeler oldu'' diye konuştu.

-YABANCI BAYRAKLI TEKNELERİN TÜRK BAYRAĞINA GEÇİRİLMESİ-

Hasan Naiboğlu, yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçirilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı çıkarıldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

''Bakanlar Kurulu Kararı, Türk bayrağına geçişte ödenmesi gereken yüzde 18 KDV ve yüzde 8 ÖTV'nin kaldırılmasını öngörüyor. Bakanlar Kurulu, KDV'yi yüzde 1'e kadar indirmeye ve ÖTV'yi sıfırlamaya yetkili. Dolayısıyla KDV yüzde 1'e kadar indirildi, ÖTV de sıfırlandı. Buna bir tarih kondu. 30 Kasıma kadar geçmek şartıyla bu kolaylık sağlandı. Karar çıktıktan sonra bir ayda Türk bayrağına geçişte 31 kayıt ve yaklaşık 200 başvuru yapıldı.''

-''İNSANLARIMIZ YÜZÜNÜ DENİZE DÖNSÜN''-

Bu tür çalışmaların vatandaşlar için yapıldığını anlatan Naiboğlu, ''Amatör denizciliğin önü açılsın ve insanlarımız yüzünü denize dönsün. Ne kadar çok insan yüzünü denize dönerse denizcilik pastasından alınan pay o kadar büyür. Türk bayraklı taşımacılık olarak Türkiye 2002'den günümüze geldiğimizde iki sıra ilerleyerek 17. sıraya yükselmiştir'' diye konuştu.

Naiboğlu, Türkiye'nin bir deniz ülkesi olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''(Denizci ülke, denizci millet) ülküsünü hayata geçirmek için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım döneminde yapılan ve icraata geçirilen önemli konular var. Bazı engelleyici mevzuatlarla düzeltiliyor, önü açılıyor. Bugün itibarıyla Türk bayraklı olarak 7,5 milyon dedveyt ton civarında bir ticaret filosuna sahibiz. Bir o kadar da Türk sahipli ama yabancı bayraklı gemilerimiz var.''

Türkiye'de deniz taşımacılığına önem verildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Naiboğlu, insanların denizlerden daha fazla yararlanması gerektiğini vurguladı.

Naiboğlu, bugün gelinen noktanın 2002 yılı ile kıyaslanamayacak düzeyde olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

''Sayın Başbakan da Sayın Bakan da açıkladı, 2023 yılına kadar dünyada söz sahibi 10 limandan bir tanesinin Türkiye'de olmasını hedefliyoruz. Daha fazla kruvaziyer taşımacılığı, daha fazla yük elleçleme, konteynerle taşıma oranının artırılması, dökme yüklerin daha fazla kara yolundan deniz yoluna aktarılması gibi hedeflerimiz var. Bölgede Arap hattı, Nabucco, Irak boru hattı var ve dolayısıyla Türkiye'nin bir enerji merkezi olması nedeniyle denizcilikten aldığı payın yükseltilmesi için buna uygun limanların, kıyı terminallerinin, tersane ve gemilerin inşa edilmesi ve bu teknolojiye kavuşulması hedeflerimiz var.''

Editör: TE Bilişim