NABUCCO Projesinde Tarihi Gün 

ANKARA - Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi Hükümetlerarası Anlaşma Zirve Toplantısı ve İmza Töreni bugün Ankara'da yapılacak. Türkiye ve Avrupa'nın enerji güvenliği açısından büyük önemi bulunan tören için çok sayıda yabancı devlet adamı Türkiye'ye geldi.

Zirve ve imza törenine Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakashvili, Romanya Başbakan Emil Boc, Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev, Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Irak Başbakanı Nuri El-Maliki ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso katılacak.

Zirve ve imza töreninde ayrıca, ABD Avrasya Enerji Özel Temsilcisi Büyükelçi Richard Morningstar, Senato Dış İlişkiler Komitesi Cumhuriyetçi Parti Grubu Başkanı Senatör Richard G. Lugar, AB Komisyonu Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Devlet Sekreteri Jochen Homann, Avusturya Federal Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner, Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natık Aliyev, Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Petar Dimitrov, Gürcistan  Enerji Bakanı Aleksandre Khetaguri, AB Dönem Başkanlığı Temsilcisi Mikael Eriksson, Macaristan Ulaştırma İletişim ve Enerji Bakanı Peter Honig, Mısır Petrol Bakanı Amin Sameh Samir Fahmy, Romanya Ekonomi Bakanı Adriean Videanu, Suriye Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanı Sufian Al-Allao, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktör Riccardo Puliti, Avrupa Yatırım Bankası Direktör Thomas Barret ve Nabucco Uluslararası Şirketi Yönlendirme Komitesi Başkanı Werner Auli hazır bulunacaklar.

-PROJENİN GELİŞİMİ-

5-13 Şubat 2002 tarihlerinde BOTAŞ'ın Bulgargaz, Transgaz, MOL ve OMV Şirketleri ile yaptığı görüşmeler doğrultusunda taraflara sunduğu öneri neticesinde başlatılan Nabucco Projesi, Avrupa doğal gaz açığının bir miktarının Türkiye üzerinden geçecek bir boru hattı yoluyla karşılanması amacıyla yürütülen ve Bulgaristan üzerinden Romanya ve Macaristan'ı izleyerek Avusturya'ya ulaşacak bir proje.
Taşıma kapasitesi 31 Milyar m3/yıl olacak doğal gaz boru hattının inşasının 2011’de başlaması ve 2014 yılında devreye alınması planlanıyor. İlk hesaplara göre, boru hattının uzunluğu, 2 bin kilometresi Türkiye sınırlarında olmak üzere yaklaşık 3 bin 300 kilometre olacak.

26 Haziran 2006 tarihinde Viyana'da imzalanan "Bakanlar Beyanatı" ile Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ne ülkelerin desteği ilk olarak güçlü bir şekilde dile getirildi.
Bugün gerçekleştirilecek imza töreni ile proje için hayati önemde bir adım atılmış olacak.

-YABANCA DEVLET ADAMLARI ANKARA'DA-

Öte yandan imza töreninin katılımcılarından Avusturya Başbakanı Werner Faymann, Bulgaristan Başbakanı Sergei Stanishev ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Birliği Enerji Komiseri Andris Piebalgs, Ankara'ya geldi.

Çeşitli düzeylerdeki diğer katılımcıların da sabah erken saatlerde Ankara'da olmaları bekleniyor.

Törene katılacak olan yetkililerin düzenlenecek olan zirve toplantısında, kaynak ülkelerin projeye gaz tedariki konusu ve bu çerçevede hayata geçirilmesi öngörülen projeler üzerinde görüş alışverişinde bulunulacağı belirtildi.

Editör: TE Bilişim