Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Ulla'nın çıkartılması için yapılan ihaleyi alan Armada Denizcilik Şirketi’nin anlaşma yaptığı ve dünyada gemi atığı çıkartma konusunda uzman olduğu belirtilen Titan Salvage Şirketi’ne ait ekipler geçen yıl kasım ayında İskenderun Limanı'na geldi. 3 günlük bir çalışma yapan 15 kişilik bir ekip, Ulla batığında geminin durumu, duruşu ve sacı ile atık yükün durumunu görüntüledi. Yabancı ortak Titan'dan iki İngiliz teknik ekip de raporlarını tuttu. Ekip, geminin nasıl ve ne şekilde çıkartılacağını, maliyetinin ne olacağını rapor halinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na sundu. Dönemin Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile görüşme yapılarak son durum hakkında bilgiler verildi. Aradan geçen yaklaşık bir yıllık zaman süreçte çalışmaların sonuçsuz kaldığı öğrenildi.

ULLA YÜZDÜRÜLECEK

Geminin yaşlı olması ve içindeki yükün parçalanarak dağılmaması için geminin yüzdürülerek çıkartılacağı üzerinde çalıştıklarını anlatan Armada Genel Müdürü Bülent Korkmaz , "1800 ton atık yük değişik noktalarda sondalamak sureti ile delinmiş ama yükün büyük kısmı duruyor. İleri teknoloji kuvvetli vinçler kullanılarak gemi yüzdürülerek yukarıya doğru çekilecek. Bakanlık bize gemiyi nereye bırakın derse oraya çekeceğiz. Ardından da kuruyan atık yük de toz haline alnıca başka bir gemi ile yüklenerek İspanya'ya gidecek. Şirket olarak 6 ay gibi bir sürede her şeyi bitirmiş oluruz” dedi. Korkmaz , Ulla gemisinin denizin dibinden çıkartılıp körfezden götürülmesi konusunda tüm hazırlıkları tamamladıklarını ve ilgili bakanlıktan yetkilendirilmeyi bekleyerek işi yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

ULLA'NIN BATIŞ SÜRECİ

İspanya'nın Aviles Limanı'ndan La Farge Çimento adına 2 bin 200 ton toz kömür alarak Cezayir'de bir baraj inşaatında götüren MV Ulla gemisi, bu ülkeye kabul edilmeyince 25 Şubat 2000’de yasa dışı yollarla İskenderun Demir Çelik Fabrikası Limanı'na gelmişti. Hukuksal sorunlar nedeniyle bekletildiği İskenderun Körfezi'nde 6 Eylül 2004’te batmıştı. Depolarında toksik atık olduğu iddia edilen geminin yükünün çıkartılması için yürütülen çalışmada, körfezin 3 mil açığında bulunan ve 40 metre derinliğindeki M/V Ulla'dan bin 400 ton atık çıkartıldı. Kalan kısmı için bir çalışma yapılmazken, çevreciler gemiden sadece 115 ton atık çıkartıldığını iddia etti.

Kaynak:Halit Sapmaz/Akşam

Editör: TE Bilişim