Tunus açıklarında 126 bin ton kömür yükü ile  karaya oturan Karamehmet'e ait M/V Flash adlı geminin nasıl karaya oturduğu belli oldu.

ABD'nin Baltimore Limanı'ndan İtalya'nın Taranto Limanı'na 126 bin ton kömür götürmekte olan gemi, UTC saati ile 02:00'de; Türkiye Saati ile sabah 05:00 de karaya oturdu.

2009 yılında inşaa edilmiş olan 292 metre uzunluğundaki gemi 177996 DWT luk, 292 metre uzunluğundaki Malta bayraklı  capesize gemide tamamı Türk vatandaşı 23 kişilik mürettebat bulunuyor.

Geminin Afrika sahillerine çok  yakın seyretmesinden Messina Boğazı'nı kullanmayacağı adanın Güneyinden dolaşacak şekilde rota çizdiği anlaşılıyor.

DenizHaber'in fikirlerine başvurduğu denizcilik uzmanlarına göre, kazanın meydana gelmiş olmasının çeşitli nedenleri olabilir.

Uzmanlara göre; "Kazanın meydana geldiği saate bakılırsa uykunun en derin bastırdığı saat, nöbetçi zabit uyumuş olabilir. Ya da, gemi bir başka gemi veya gemiler tarafından sıkıştırılmış olabilir. Balıkçıların avlandığı bir bölge buırası, balıkçılardan kaçınmış olabilir. ECDIS kullanılıyorsa ECDIS konum hatası yapmış olabilir. Geminin son 10 dakikada rotasını iskeleye değiştirmeye çalıştığı ancak bunun yeterli olmadığı görülüyor. Taknik bir arıza da olmuş olabilir. Baktığımızda rota genel trafik rotalarına uygun, sadece Galitonsa kayalıklarına bu kadar yakın trafik akışı yok. Bu rotanın neden izlendiğinin anlaşılması gerekiyor" dediler.

 

 

Editör: TE Bilişim