Türk Mürettebat Ukrayna'da Mahsur

M/V Fellow adlı 82 metre uzunluğundaki Panama Bayraklı gemi ile taş öğütme makinası ( mıcır makinası) tahliye etmek üzere 12 Ocak 2012 tarihinde Ukrayna'nın Mariupol Limanı'na giden  4 Türk denizcisi gemilerinin ITF tarafından seferden alıkonulması üzerine liamnd mahsur kaldı.

Mehmet Keser  (2 çarkcı) Ahmet Bilal Baraç (Gemici) Cihat Sarıhasan   (Gemici)  adlı denizciler ve gemide yolcu olarak bulunan Ali Özdeniz, başlarına gelen olayı DenizHaber'e anlattılar.

Denizciler mıcır makinelerinin tahliyesi  sonrasında mürettebattan Azeri uyruklu 5 kişinin maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle ITF ( INTERNATIONAL TRANSPORT WORKERS FEDERATION,uluslararası taşımacılık işcileri federasyonu)'na başvurmaları sonrasında gemilerinin alıkonduğunu, geminin bundan dolayı gemı başka bır ıskeleye yanastırılarak sorunun çozulmesı ıcın beklemeye başlandığını, fakat hava sartlarının kotulesmesı ıle Mariupol liman baskanlıgı  gemının mart ayı sonuna kadar buzlanmadan dolayı seyır yapamayacagını soylemesi üzerine mahsur kaldıklarını bildirdiler.

Gemide mahsur kalan 4 Türk, 'çozumun cıkmaza gırmesı ıle armatör ve kiracı şirkete,gemıden ayrılarak Türkiye'ye  donmek ıstedıgımızı bıldırmemıze ragmen hala beklemekteyız' diyerek durumlarını anlattılar.

Gemide mahsur kalan Türklerin yeterli paraları yok. Kumanyaları çok kısıtlı, kahvalTıda zeyTin peynir öğlen akşam yemeklerinde ise patates ve bulgur olarak tek kap yemek yiyorlar.
hava sıcaklıgı -30 c denız buz tutmus durumda geminin içi ve makina dairesı buzlanmıs olup gece uyumak tehlıke yaratmaktadır.

Gemide aydınlanmak için kullanılan jenerator denız suyunun donması ıle çok yakında devre dısı kalma tehlikesi bulunuyor. O zaman gemi buzdan bir demir yığını haline gelecek, ısınma imkanı da ortadan kalkacak.

Gemide bulunan 4 Türk,'Bu durumda sadece ITF'e katılmamış olan biz mağdur kalmış olduk, çünkü paralarını almadan gemiden inmeyeceklerini beyan eden 5 Azeri mürettebata ITF tarafından yemek parası veriliyor ayrıca diğer ihtiyaçları da karşılanıyor' dediler. 

Mahsur Türkler, gemı ışletmecısı , kıracı sırket ve  acenta ıle yapılan gorusmelerden olumlu bır cevap alamadıkalrını, Türkiye'ye dönebilmeleri için  TÜRKİYE CUMHURİYETİ  Odessa   Başkonsolosluğu ve Denizcilik Müsteşarlığını da haberdar ettiklerini söylediler.

Donmuş denizde mahsur kalan M/V FELLOW adlı geminin mürettebat tarafından çekilmiş donmuş fotoğraflarını aşağıdaki galeride izleyebilirsiniz.  

Editör: TE Bilişim