Müsteşarlık, Türk Kostercilerinin Sesini Duydu

DenizHaber.Com aracılığıyla "Sesimizi duyan yok mu?" S.O.S mesajı gönderen Türk Kosterciliğinin sesini Denizcilik Müsteşarlığı duydu. GİSBİR'de panel gerçekleştirildi.

Küresel finansal krizin gemi inşa sektöründeki etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü koordinesinde yapılan “Koster Filosunun Yenilenmesi” konulu toplantı 8 Nisan 2009 tarihinde GİSBİR toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Denizcilik Müsteşarlığı, Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

 Denizcilik Müsteşarlığı yetkililerince; gemi siciline kayıtlı 1000-6000 GRT arasındaki filoya ilişkin mevcut bilgileri aktarılmıştır. Ayrıca, Müsteşarlıkça 2 sene önce Akdeniz ve Karadeniz çanağında taşınan yüklere uygun olacak tipteki gemilerin yeni dizaynı ile ilgili çalışma yapıldığını, ancak ilgili firmalardan yeterli talep gelmeyince bu projenin gerçekleştirilemediği ifade edildi.

Koster filosunun yenilenmesine yönelik talebin net olarak ilgili taraflarca ortaya konmasının ve bu maksatla ortak bir girişimin kararlı bir şekilde sürmesinin önemine işaret edildi.

Kasım 2008’de Antalya’da yapılan Denizcilik Sektörü Arama Konferansı’nda Koster Filosunun Yenilenmesi Projesi ile ilgili olarak bir komisyon kurulduğu belirtildi.

Bu toplantının da bahsi geçen komisyon çalışmasının bir devamı niteliğinde olduğu ifade edildi.

Sektör temsilcileri; yıllarca yenilenmesi gündemde olan koster filomuzun ülkemiz kıyıları ve hinterlandındaki rekabet durumu hakkında bilgi verdiler. Bu filonun yenilenmesinin elzem olduğu vurgulandı.

Yenilenme işlemleri için ortak hareket etmeye ihtiyaç olduğu, bundan sonraki sürecin takip edilmesi ve geliştirilmesi gerektiği, tersanelerin, yan sanayinin ve taşımacılığın durumu göz önüne alındığında, bu dönemin koster filosunun yenilenmesi için doğru bir zaman olduğu ifade edildi.

Toplantıda varılan mutabakat gereği Denizcilik Müsteşarlığı; proje kapsamında ilgili tarafların hangi konularda katkı sağlayabileceklerine dair bir çalışma yapıp katılımcıları bilgilendirecek.

Editör: TE Bilişim