"Mürettebatı biz serbest bıraktırdık"

 Gürcistan tarafından Ağustos ayı içerisinde alıkonulan Reha Aldin Gemicilik Limitet Şirketi'ne ait Afro Star ile Densa şirketine ait Buket isimli Türk gemilerinin kaptan ve mürettebatlarının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistan ziyareti esnasında yaptığı girişimle değil gemi sahiplerinin binlerce dolar ödemesiyle serbest bırakıldığını söyledi.

Afrostar isimli geminin sahibi Reha Üçüncüoğlu kamuoyunun yanıltıldığını belirterek, "Buket ve bizim gemimiz Afro Star’ın kaptan ve mürettebatları Dışişleri Bakanı’nın devreye girmesiyle değil biz gemi sahiplerinin Gürcistan’a ödeme yapmasıyla serbest kaldı. Kamuoyu bunu böyle bilsin. Ben kaptan ve mürettebatımı kurtarmak için 21 bin dolar ödedim. Buket isimli geminin sahibi de tayfalar için 32 bin dolar, kaptan içinde 18 bin dolar ödedi. Türkiye’nin parası değil mi bu? Milli servet heba olup gidiyor. Ama bir türlü derdimizi yetkililere anlatamadık. Mürettebatın serbest kalmasının Dışişleri Bakanı’nın Gürcistan’daki girişimiyle değil bizim verdiğimiz binlerce dolarla alakası vardır. Hiç kimse kamuoyunu yanıltmasın, herkes de bunu böyle bilsin. Ancak Gürcü yetkililer mürettebat ve kaptanı serbest bırakmak, Türk kamuoyunda farklı bir algı yaratmak için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Gürcistan’ı ziyaretini bekledi. Ondan sonra basında ‘Bakanın girişimiyle mürettebat serbest kaldı’ yorumları yapıldı. Ben Pazartesi günü konuyla ilgili ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyerek gerçekleri kamuoyuna açıklayacağım" dedi.

GEMİLERDEKİ ALETLERİ BİLE ÇALIP SATIYORLAR

Geçtiğimiz günlerde Dışişleri Batanı Ahmet Davutoğlu’nun Trabzon’da olduğunu hatırlatan Üçüncüoğlu, "Bakanın peşine gezdik, bizi çağırmasını ilgilenmesini bekledik. Ancak ne kendisi ne de bir müsteşarı yardım etmedi ilgilenmedi. Biz para yatırıp mürettebatımızı kurtardık bu durum kamuoyuna Dışişleri Bakanı mürettebatları kurtardı şeklinde yansıdı. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye Gürcistan’a diş geçiremiyor ve korsanlığına izin veriyor. Gemilerimiz hala Gürcistan’da onlar için de ayrı para isteniyor. Gürcüler benim gemim için 200-300 bin dolar, Buket gemisi için de 1,5 ila 2 milyon dolar arası para istiyorlar. Bununla da kalmayıp gemilerimizdeki aletleri çalıp satmaya başladılar. Sorulduğunda tayfalar aldı diyorlar. Gürcistan resmen soygunculuk yapıyor ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti buna sessiz kalıyor elinden bir şey gelmiyor. Türk gemilerine yaptıklarını ABD, Rusya ve AB gemilerine yapsalar bu ülkelerin hükümetleri ayağa kalkar. Bu yüzden dişlerini sadece bize geçiriyorlar. Devletin müsamaha göstermesi olayları bu noktaya getirdi" dedi.

Üçüncüoğlu Trabzon’daki Gürcistan Konsolosluğu’na da tepki göstererek, "Gürcistan Konsolosluğu tutuklamaların ve gemilerin alıkoyulmasının yasal çerçevede olduğunu söylüyor. Gürcistan’ın karasuları ne zamandır Sinop açıklarına kadar ulaşmaya başladı? Yaptıkları soyguna kılıf hazırlıyorlar" dedi.

Editör: TE Bilişim