Mülteci Krizi Sona Erdi

Ege Denizi'nde mülteci krizine yol açan olay, saat 10.40 sıralarında Yunanistan'ın Sisam Adası açıklarında meydana gelmişti. Yunanistan'ın Sisam Adası ile Kuşadası arasında her gün düzenli olarak sefer yapan "Samos Star" isimli feribot, içindeki turistlerle Kuşadası'na doğru yol almakta iken denizde imdat çığlıkları atan mültecilerle karşılaştı. Can simitleriyle 3'ü bayan 6 Somali uyruklu mülteciyi kurtaran feribot, ilgili acenteye ve sahil güvenlik ekiplerine haber verdikten sonra Sahil Güvenlik botunun kontrolünde Kuşadası Limanı'na yanaştı. Yunan bayraklı 'Samos Star'  feribotun kaptanı Vranıs Mıltıadı, denizden aldığı mültecileri Kuşadası Limanı'na yanaştıktan sonra denizden aldığı mültecileri Türk makamlarına teslim etmek istedi. Ancak gemideki turistlerin indirilmesine izin verilirken, mülteciler ilk etapta kabul edilmedi.

Feribottan gelen yazılı başvurunun ardından Kuşadası Kaymakamlığı, durumu Emniyet Genel Müdürlüğü kanalıyla İçişleri Bakanlığı'na bildirdi. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından Ankara'dan "mültecilerin alınması" yönünde Kuşadası Kaymakamlığı'na talimat verildi. Yaklaşık 10 saatlik bir bekleyişin ardından Kuşadası Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Deniz Polisi tarafından feribottaki 3'ü bayan 6 Somalili mülteci, feribot kaptanından teslim alındı

Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, feribottaki mültecilerin bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda teslim alındığını ve söz konusu Yunan bayraklı feribotun Kuşadası Limanı'ndan ayrıldığını söyledi.

Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi tarafından teslim alınan mülteciler, geceyi Kuşadası Emniyet Müdürlüğü'nde geçirecek. Somalili mülteciler polise verdikleri ifadede, Yunanistan'a kaçmak için 13 kişiyle bindikleri teknenin alabora olduğunu belirterek, 7 arkadaşlarının kaybolduğunu ve kendilerinin ise boğulmak üzereyken Yunan bayraklı feribot tarafından kurtarıldıklarını söyledi. Söz konusu mülteciler pasaport kanununa muhalefet suçundan sabah mahkemeye çıkarılacak ve daha sonra da sınır dışı edilecek.

Alıntı: Haberler.com

Editör: TE Bilişim