'Muhakeme eksikliği'nden ölmüşler! '

 İzmir ’deki römorkör faciasına ilişkin soruşturmada bilirkişiler hazırladıkları raporu askeri savcılığa sundu.

Raporda, 12 personelin suya atlamak yerine telaşla iç mahallere doğru kaçmasının ‘ eğitim ve durum muhakemesi eksikliğinden kaynaklandığı’ ileri sürüldü. Bilirkişilerin raporunda kaza ve kurtarma çalışmaları şöyle anlatıldı: “Havuzlama mühendisinin geminin havuza giriş şartlarından farklı şekilde indirilmesi kararını vermek suretiyle kazaya dolaylı sebebiyet vermek açısından ihmali olduğu değerlendirilmiştir. Geminin havuza inişi sırasında güvertede dengeyi sağlamak için konulan ağırlıkların sabitlenmemesi, geminin alabora olmasında etkili olmuştur.

Bu sırada koridora giren 5 kişi, buzdolabının devrilerek koridoru tıkaması sebebiyle şehit olmuştur. Revirdeki yatak vb. malzemenin uygun şekilde sabitlenmemesi nedeniyle kapıya yığılması sonucunda da bir er kapıya sıkışarak şehit olmuştur. Geminin sancak tarafa alabora olmaya başlaması ile birlikte 12 personelin suya atlamak yerine telaşla iç mahallere doğru kaçması eğitim ve durum muhakemesi eksikliğinden kaynaklanmakla birlikte, şehit olan personelden 6’sı, gemi dahilindeki seyyar malzemelerin deniz bağına vurulmaması nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İlgili yönergeler uyarınca gemi bölüm amirlerinin kusur ve ihmalleri bulunmaktadır.”

‘Terk etmeme kararı doğru’

Raporda, ‘gemiyi terk emri vermeyen’ 2. komutanın tasarrufunun doğru olduğu savunuldu. Bilirkişilerden B.B ise bu yöndeki çoğunluk görüşüne katılmadı. B.B. görüşünde, denge sorunu yaşayan gemi için her an acil terk emri verileceğinin hesaba katılması gerektiğini belirtti.Savcılığın bu rapor doğrultusunda şüphelilere dava açması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim