Muğla’daki marinalarda doluluk %100’lere ulaştı

Türkiye’nin en çok yat bağlama kapasitesine sahip vilayeti olan Muğla’daki marinalar yüksek doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Muğla Valisi Çiçek: “Özellikle Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Datça’da marina kapasitelerini geliştirecek çalışmalar yaptığımız takdirde turizmi daha da canlandırıp bölgeye gelen turist sayısını artırabiliriz” diye belirtti.

Üst gelir grubuna hitap eden yat turizminde en çok tercih edilen rotalara sahip olan Türkiye, marina sayısının yetersiz olması dolayısıyla pazardan istediği payı alamıyor. Yatçılar açısından gözde rotalar arasında bulunan kıyılara sahip olan Türkiye, tabii güzelliklerinin beraberinde başka ülkelere göre daha yeni marinalara sahip olması, cazip fiyatlar sunması ve marinalara yakın noktalarda uluslararası uçuş bağlantısı mevcut bulunan havalimanlarının yer alması dolayısıyla tercih ediliyor.

En uzun kenar şeridine sahip vilayet olan Muğla, Türkiye’deki yat bağlama kapasitesinin yarısına yakınını bünyesinde barındırıyor. Muğla’nın gözde turizm merkezleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye’deki marinalar sezon boyunca yüksek doluluk oranlarıyla hizmet veriyor.

Çoğu, yabancılara ait yatlara hane sahipliği yapan marinalar sayesinde her sene memleket ekonomisine katkı sağlanıyor. Bölgede Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ihalesini yapmış olduğu ve inşası devam eden Dalaman, Datça ve Ören Yat Limanlarının da çalışması devam ediyor.

Muğla’yı tercih eden yabancıların birçoğu ise yatlarını sene boyunca Türkiye’de bırakıyor. Bazı yabancılar ise ülkelerine dönmeyerek kış aylarını da marinada bağlı olan yatlarında geçiriyor.

“Muğla’da bakanlık ve belediye belgeli 30 marina var”

Muğla Valisi Amir Çiçek, yapmış olduğu duyuruda, Muğla’nın iklim, tarih ve tabii güzellikleri açısından alternatif turizm türlerine çok fazla uygun olması dolayısıyla turizm farklılığı yönünden ilk sıralarda yer almakta olduğunu dile getirdi. Çiçek, Muğla’da bakanlık ve belediye belgeli 30 marina bulunduğunu ortaya koyarak , “Bu marinalar yeterli değil. Muğla, yeşil ile mavinin en güzel buluştuğu köşeleri bünyesinde barındırıyor. Bölgemizdeki kıyılarımızın ve koylarımızın uzunluğu mavi tur tutkunlarını Muğla’ya çekiyor. Marinalardaki yat bağlama kapasitesi ise 6 binlerde. Bunu yükselttiğimizde turizmi de canlandırabiliriz” diye belirtti.

Muğla’daki yat bağlama alanlarında sene boyu doluluk oralarının yüksek olduğuna işaret eden Çiçek, “Geçen sene yat bağlama alanlarında % yüz doluluk olduğundan dolayı birden fazla yat marinalara giriş yapamadı. Bu sebepten ötürü marinaların kapasitelerinin biraz daha geliştirilmesi lazım geliyor” diye açıkladı. Muğla ve ilçelerinde deniz turizminin ön planda olduğuna vurgu yapan Çiçek, şu şekilde açıkladı: “Özellikle mavi yolculuk bunların başını çekiyor. Marinalarımızın kapasiteleri şu anda yeterli değil fakat bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bazı bölgelerde planlamalar var. Özellikle Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça’da marina kapasitelerini geliştirecek çalışmalar yaptığımız takdirde turizmi daha da canlandırıp bölgeye gelen turist sayısını artırabiliriz.”

“Marinalarda yer yok”

Marmaris Netsel Marina Önbüro ve Liman Şefi Özgür Uğan ise marinalarında deniz ve kara sahası açısından % 100 doluluk oranına ulaştıklarını belirtti . Muğla’nın en uzun kıyı şeridiyle yat turizminde önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Uğan, bölgedeki marinaların doluluk oranlarının sene boyu yüksek olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki marinacılığın gelişimini açısından sektörün büyümesi ve ihtiyaca cevap vermesi gerekmekte olduğunu söyleyen Uğan, “Son günlerde bu manada önemli çalışmalar yapılması bizleri memnun ediyor. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız bununla ilgili beyanatlar yapmakta. Bu sektörün önünün açılması için yatırımcının önünün açılması gerek . Bu sayede daha önemli yol kat edebiliriz” diye belirtti. Uğan, Akdeniz çanağının sadece % 3’üne hizmet verebildiklerini anlatarak, sektörde yeni yatırımların yapılması ile daha iyi hizmet verileceğini ve ekonomiye olan katkının daha da artacağını açıkladı.

Editör: TE Bilişim