ImageANKARA - Cumhurbaşkanı Gül, farklılıkların asla bir ayrışma unsuru olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Tarih boyunca bayramları her zaman coşkuyla kutladık. Bu sefer de inanıyorum ki bu bayramı hep beraber, millet olarak coşkuyla, sevinçle kutlayacağız" dedi.

Gül, Kurban Bayramı nedeniyle yayımladığı ve ''Sevgili Vatandaşlarım'' diyerek başladığı kutlama mesajında, Kurban Bayramı'nın, herkes için mutluluklar ve iyilikler getirmesini temenni ederek, bütün vatandaşların bayramlarını kutladı.
''Bayram demek, sevinç demektir. Bayram demek, mutluluk demektir. Bayram demek, dayanışma demektir. Kurban Bayramı, ayrıca, yakınlaşma anlamına da gelmektedir ki bu, dayanışmanın doruğa çıktığı günlerdir'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti: 
''Aziz Türk milletinin en önemli hasletlerinden birisi de bayramlara verdiği önemdir. Tarih boyunca bayramları her zaman coşkuyla kutladık. Bu sefer de inanıyorum ki bu bayramı hep beraber, millet olarak coşkuyla, sevinçle kutlayacağız. Birbirimizin acılarını paylaştığımız gibi, sevinçlerini ve mutluluklarını da paylaşacağız.
Türk milleti çok büyük bir millettir. Türkiye, büyük bir ülkedir. 72 milyon nüfusu olan bir ülkeyiz. Büyük bir coğrafyamız var. Tabii ki büyük olunca da, bu büyüklüğün içerisinde farklılıklar olmaktadır. Ama bu farklılıkları biz daima zenginlik olarak görmekteyiz ve böyle görüyoruz. Asla farklılıklarımızı bir ayrışma unsuru olarak görmememiz gerekir. Bunu şunun için söylüyorum: Bugünlerde birçok şeyi tartışıyoruz. Bu tartışmaların sağlıklı yapılabilmesi ve neticede, birliğimizi, bütünlüğümüzü güçlendirebilmesi için, her şeyi doğru istikamette götürmemiz gerektiğine inanıyorum. 
Şunu unutmayalım ki: Atalarımız, bu aziz vatanı bize emanet ederken çok büyük zorluklar çekmiştir. Şimdi bizim de görevimiz, ülkemizi güçlü yapmak, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi, mutlu kılmak, mesut kılmaktır. Bunun yöntemleri, usulleri de bellidir. Gelişmiş, kalkınmış ülkeler neler yaptıysa, bizler de aslında onu yapıyoruz. Ayrıca bizler, büyük tarihi olan bir ülkeyiz. Bizler, bu yarışa yeni başlamış da değiliz. Bir taraftan kendi değerlerimiz; milli değerlerimiz, dini değerlerimiz, kendi kültürlerimiz, bir taraftan da gelişmiş demokrasilerin evrensel değerleri; bunları birleştirerek yolumuza devam edeceğiz.
 Onun için bu tartışmaları yaparken, kırıcı olmaktan kaçınmamız gerekir. Tam tersine bütünleştirici olmamız gerektiğine inanıyorum. Tabii ki yol göstermek için farklı farklı düşünceler olacaktır. Bu farklı farklı düşünceler, çeşitli şekilde izah edilecektir. Ama tekrar altını çiziyorum, bunlar yapılırken, kırıcı olmamalı, birbirimizin yüzüne bakacak gibi olmalıyız ve bu tartışmaları yaparken de, kendimizi başkasının yerine koyarak da düşünmemiz gerektiğine inanıyorum.

TÜRKİYE TAKİP EDİLİYOR
Ülkemiz büyüktür, nüfusumuz büyüktür, bununla gurur duyuyoruz. Bütün dünya milletleri, Türkiye'yi büyük bir ibretle takip ediyorlar. Başarılarımızı belki biz göremiyoruz, mum dibine ışık vermez misali. Ama inanın ki çevremizde veya uzak komşularımızda veya başka kıtalarda, Türkiye'yi herkes büyük bir hayranlıkla takip etmektedir. İnanıyorum ki önümüzdeki günler çok daha iyi olacaktır. Şüphesiz ki sıkıntılarımız vardır. Sıkıntıları olmayan hiçbir ülke yoktur. Ama bu sıkıntıları aşabilmek de bizim elimizdedir. Onun için daha çok çalışacağız, daha çok gayret sarf edeceğiz. Ve daha güzel günleri çocuklarımıza armağan edeceğiz.
Bir kez daha şunu söylemek isterim: Dini bayramların ayrı bir manevi önemi vardır. Dini bayramlar, kardeşlik duygularını çok daha pekiştirir. Dayanışma duygularını çok daha pekiştirir. Birbirimizi ziyaret edelim. Birbirimizi sevelim, saygı gösterelim ki, bizler de saygı görelim. Bunlar güzel değerlerdir. Bunlar aslında bizim milletimizin değerleridir.
Kurban Bayramı vesilesiyle inanıyorum ki çeşitli ziyaretler yapacaksınız. Büyüklerinizi ziyaret edeceksiniz, küçüklerinizi kucaklayacaksınız. Bütün bunları yaparken, dikkat etmemiz gereken şey, sevgi ve muhabbeti yaymak olmalıdır.

ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYALIM
Bugünlerde şüphesiz ki şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmamamız gerekir. Unutmayalım ki onlar, onların aileleri hepimize emanettir. Onlar en değerli varlıklarını bu ülke için feda etmişlerdir. Onların onuru, bizim onurumuzdur, bunu özellikle bütün vatandaşlarıma hatırlatmak istiyorum. Mahallelerinde, çevrelerinde, köylerinde, şehit ailelerini ziyaret etsinler, onları hep sahiplensinler. 
Ayrıca bayramlar vesilesiyle, ailelerimizi ziyaret ederken, bazen şehirler arası seyahatler yapıyoruz. Burada bütün vatandaşlarımın dikkatini çekmek istiyorum. Bayramlar, bize acılı günler haline dönüşmesin. Bunun için seyahat ederken dikkatli olalım. Trafik kurallarını, sonuna kadar uygulayalım. Biraz yavaş gidelim, biraz gecikelim, ama işlerimiz güç olmasın ve bayram günlerini acıya çevirmeyelim. Ben tekrar, bütün vatandaşlarımın, ayrı ayrı bayramlarını tebrik ediyorum, küçüklerimin gözlerinden öpüyorum. Ve bu mübarek günlerin, bütün halkımız, milletimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.''

ŞAHİN: BAYRAM BARIŞA KATKI SAĞLAMALI
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de Kurban Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, ''Toplumsal birlikteliği sağlayan değerlerin hatırlandığı, güzelliklerin ve iyiliklerin yoğun olarak yaşandığı bir Kurban Bayramı'nı daha hep birlikte idrak etmenin mutluluğu içindeyiz'' dedi.
Bayramların, umutları canlandıran, toplumsal barışı güçlendiren, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışma duygularını doruğa çıkartan özel günler olduğunu ifade eden Şahin, masajında ''Bu Kurban Bayramı'nın da, anlamına uygun bir hoşgörü ve barış ortamı içerisinde geçirilmesini diliyorum. Milletçe birlik ve beraberlik içerisinde kutladığımız Kurban Bayramı'nın ülkemize, milletimize, İslam alemine ve tüm insanlığa huzur getirmesini temenni ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Şahin, mesajında şunları kaydetti:
''Milli iradenin rehberliğinde bağımsızlık mücadelemizi yöneten, Cumhuriyeti ilan eden, devrimleri hayata geçiren Meclisimiz, bugün de milletimizin sorunlarını çözecek kararlılık ve güçtedir.
Yüce dinimizin de bir gereği olarak sevgi, saygı, hoşgörü ve kardeşlik duyguları içerisinde, daha mutlu, daha huzurlu, daha güzel yarınlara hep birlikte ulaşacağımıza inancım tamdır. Kurban Bayramı'nın, çatışma kültürünün bir tehdit olduğu dünyamızda evrensel barışa, esenliğe ve huzura katkı sağlaması en büyük dileğimizdir.
Bu vesileyle hac görevlerini yerine getiren tüm vatandaşlarımızın sağlık ve sıhhat içerisinde yurdumuza dönmelerini temenni ediyorum."

ERDOĞAN: İNSANLAR BİRBİRİNİ SEVGİYLE KUCAKLAYACAKLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, ''Bayram günleri, milletimizin bir arada yaşama ve aydınlık bir geleceği bir arada kucaklama arzusunun tazelendiği günlerdir. Bu günlerde ülkemizin dört bir yanındaki insanlar birbirini sevgiyle ve sevinçle kucaklayacaklardır. Birbirimize ve ülkemize olan sevgimiz bu güzel günlerde daha da artacaktır'' ifadelerine yer verdi.
Başbakan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:
''Bayramın bize kazandıracağı manevi anlayış sayesinde, yoksul ve muhtaç durumda olanlara yardım eli uzatmanın, sevinçleri olduğu kadar acıları da paylaşmanın önemini daha da derinden anlayacağız. Bütün dünyada halen yer yer yaşanılan savaş, çatışma ve yıkımlara karşı her zamankinden daha çok duyarlı olacak, barış ve adaletin dünyada egemen olması için daha dik duracağız.
Bu bayramda nasıl ki annelerimizi, babalarımızı, eşimizi, dostumuzu unutmayacak, onların yanında olacaksak, aynı şekilde kahraman gazilerimizi, bayrama buruk giren şehitlerimizin yadigarlarını, ailelerini, çocuklarını, yetimlerimizi de unutmayacak, onların yanında olacağız. Bu vesileyle eşsiz fedakarlıklarını hiçbir zaman unutamayacağımız aziz şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimizi şükranla selamlıyorum.
Bu noktada sevdiklerine bir an önce kavuşmak için yollara düşen vatandaşlarıma da seslenmek istiyorum. Lütfen dikkatli olunuz. Maalesef bu günlerde sıkça yaşanan trafik kazalarıyla sevinç günü olan bayramı sevdikleriniz için üzüntü ve yasa dönüştürmeyiniz.''

BAYKAL: UMUDUM VAR
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bayram dolayısıyla yayımladığı mesajında şunları kaydetti:
''Biliyorum, gün gelecek işsizlik çığ gibi büyümeyecek. Zamlar yağmur gibi yağıp, zulme dönüşmeyecek. Sadaka gibi dağıtılan yardımlarla insanlarımızın onuru çiğnenmeyecek. Emeklilerimiz açlık grevi yapmayacak, yaşlılarımız banka kapılarında, gazimiz aç karnına yol kenarında ölmeyecek.
Biliyorum ve inanıyorum, gün gelecek analar, babalar evlat acısıyla gözyaşı dökmeyecek. İnsanlarımız dini, dili, inancı, mezhebi, ırkı nedeniyle hor görülmeyecek, dışlanmayacak. Toprak bütünlüğümüz, ulusal birliğimiz ve laik Cumhuriyetimiz tehdit altında olmayacak.
Bir umudum var. Herkesin aşı, işi olacak. Yoksulumuz din istismarcılarının tuzağına düşmeden yardımlaşacak. Herkes kimliğini şeref gibi taşıyarak, kardeşçe kucaklaşacak.
İşte o zaman bayramlarımız buruk olmayacak.''

BAHÇELİ: BAYRAMLARDA KÜSLERİN BARIŞMASI MANEVİ BİR YÜKÜMLÜLÜK
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ''İnancımız, erdemlerin en üstünü olarak, gelmeyene gitmeyi, vermeyene bağışlamayı ve kötülük edene iyilikle mukabele etmeyi öğütlemişken, bayramlarda kucaklaşmanın, küslerin barışmasının manevi bir yükümlülük olduğu daha iyi anlaşılacaktır'' dedi.
Bahçeli, Kurban Bayramı dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, birliğin, beraberliğin, kavuşmanın ve özlemleri dindirmenin müstesna günlerinden olan bayramların, aynı zamanda manevi sorumlulukların da hatırlandığı özel günler olduğunu vurguladı. 
Mesajında, ''Mübarek Kurban Bayramı'nı kutladığımız bu günler, yardımlaşmanın, darda kalanları hatırlamanın, yolda kalmışları gözetmenin, mahzun ve mağdur kalmışlara yaklaşmanın daha çok olması gereken zamanlardır'' diyen Bahçeli, şunları kaydetti:
''İnancımız, erdemlerin en üstünü olarak, gelmeyene gitmeyi, vermeyene bağışlamayı ve kötülük edene iyilikle mukabele etmeyi öğütlemişken, bayramlarda kucaklaşmanın, küslerin barışmasının manevi bir yükümlülük olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Yüce Allah'a manen yaklaşmanın ve ulaşmanın en yoğun yaşandığı günlerden olan Kurban Bayramı, aynı zamanda, cömertliğin, rahmetin ve bereketin de her yerde belirdiği, boy attığı bir döneme işaret eder."

BARDAKOĞLU: KURBANIN HİKMETİ SAHİP OLDUKLARIMIZI PAYLAŞMAKLA GERÇEKLEŞİR 
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da yayımladığı mesajda, içinde pek çok güzellikleri ve nice hikmetleri barındıran Kurban Bayramı ile bir kez daha buluşmanın mutluluk ve heyecanının yaşandığını belirterek, Yüce Allah'ın ilahi çağrısına icabet edip hac görevini ifa etmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacılarla birlikte tüm vatandaşlara ve Müslümanlara selam ve hayır dualarını gönderdiklerini ifade etti.

Editör: TE Bilişim