Ulaştırma Bakanlığı'nın sahibi Türk olan ancak vergiler nedeniyle yabancı bayrak çeken 3 bin dolayındaki yat ve tekneyi Türkiye'ye çekmek için yaptığı düzenleme başarıya ulaştı. 2009 sonunda başlatılan uygulamayla, tekne ve yatlarda Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18'den yüzde 1 indirildi, Özel Tüketim Vergisi de (ÖTV) yüzde 8'den sıfıra çekildi. Bunun yanı sıra Türk vatandaşlara ait yatların Türk bayrağına geçişinde bürokratik olarak kolaylıklar sağlandı.

2 BİN YATA TÜRK BAYRAĞI
Hayata geçirilen yasal düzenlemeler limanlarda Türk bayraklı gemi sayısını uçurdu. Denizcilik Müsteşarlığı verilerine göre 2010 yılında aralarında Türkiye'nin önde gelen işadamları ve ünlü sanatçılarının da yer aldığı bin 430 tekne ve yat sahibi Türk bayrağına geçiş yaptı. 653 adet başvuru ise işlemlerinin yapılması için sırada bekliyor.

YABANCI DA İLGİ GÖSTERDİ
Uygulama sadece Türk vatandaşlarından değil yabancı uyruklu tekne ve yat sahiplerinden de ilgi gördü. Denizcilik Müsteşarlığı'nın başvurularda istenilen belge sayısını 4'e indirmesi ve bürokrasiyi sıfırlaması sayesinde, başta Yunanistan, Tunus, Fransa ve İtalya gibi ülkeler olmak üzere 221 adet yabancı yat sahibi Türk bayraklı gemi ile dünya kara sularında dolaşmaya başladı. Düzenleme kapsamında yatların uzunluğuna göre harç alınmaya başlandı. Buna göre 5-9 metreye kadar 200, 9- 12 metreye kadar 400, 12-20 metreye kadar 800, 20-30 metreye kadar 1600, 30 metreden büyük ise 3 bin 200 TL harç ödenecek. Eski uygulamada tekne sahipleri yılda 3 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar MTV ödüyordu. Eski uygulamada ayrıca yabancı ülkelerin bayrağı ile Türkiye'ye getirilen tekneler, yüzde 8 Özel Tüketim Vergisi, yüzde 18 Katma Değer Vergisi ödüyorlardı

127 BİN YERİNE 3 BİN 200 TL
ÖTV'nin sıfırlanması ve KDV'nin yüzde 1'e çekilmesi ile vergisiz fiyatı örneğin 100 bin TL olan bir motoryattan 27 bin 400 TL tutarında ÖTV+KDV yerine, sadece 1000 TL (yüzde 1) KDV alınacak. Aynı şekilde vergisiz fiyatı örneğin 50 bin TL olan bir yattan 13 bin 700 TL ÖTV+KDV yerine 500 TL vergi alınıyor..

Neredeyse Türk bayraklı gemi kalmamıştı
İstanbul Gemi İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayraktar, geçen yıl yapılan düzenlemeler sayesinde hem yat siparişlerinde artış yaşandığını hem de Türk bayraklı tekne sayısının yükseldiğini söyledi. 2 yıl öncesine kadar sularda Türk bayraklı yat göremez duruma gelindiğini hatırlatan Bayraktar, "Tekneyi satın alan kişinin tekneye ödediği yüklü paranın yanı sıra yıllık bakım onarımdan tutun da marinaya bağlamasına kadar bir çok masrafı var. Bir de buna tekne fiyatı kadar vergiyi ekleyince sonuç hüsran oluyordu. Bu sorun çözüldü. Şimdi Türk vatandaşlarını bırakın yabancı yat sahipleri dahi Türk bayraklı yatı ile dolaşıyor" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim