MTA'nın araştırma botu denize indiriliyor

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğüne hibe edilen ''Selen'' araştırma botunda geri sayım başladı.

Edinilen bilgiye göre, MTA Genel Müdürlüğünce İstanbul'daki tersanelerde inşa edilen ve ''Selen'' adı verilen araştırma botunun test ve tecrübe işlerinin yapılması amacı ile''hizmet alımı'' yöntemi ile ihale açıldı.

MTA'nın Selen araştırma borunun ''anahtar teslim'' donatımı test tecrübe işleri için açılan ihale 24 Mart 2009 tarihinde Ankara'da yapılacak.

Test ve tecrübe işlerinin tamamlanmasının ardından araştırma botu aktif olarak MTA Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen bölgelerde arama faaliyetlerine katılacak.

-ARAŞTIRMA CİHAZLARI TAMAM-

Öncelikli olarak sığ denizlerde ve körfezlerde araştırma yapılmak üzere dizayn edilen araştırma botu 20 metre uzunluğunda olacak. Söz konusu botta yer alacak teçhizatların tedariki ve montaj işlemleri kısa bir süre önce tamamlanmıştı.

Araştırma botu, 5 kalem deniz tabanlı inceleme ve oşinografi ölçüm sistemleri ile bir adet yandan taramalı sonar sistemi, deniz manyetometresi sistemi, vinç sistemi, sıcaklık-derinlik ölçüm sistemi, akıntı ölçüm sistemleri ve sistemlerin yazılımları yedek parçalar ile diğer sarf malzemeleri ile hizmet verecek.

Böylece, tam donanımlı bir araştırma gemisinde olması gereken tüm cihazlar mini araştırma gemisi olarak da adlandırılan bu araştırma botunda da olacak.

Bu arada önümüzdeki günlerde yapılacak ihale sonrası deneme faaliyetlerine başlayacak araştırma botuna bir süre önce MTA Genel Müdürlüğü tarafından müjdeli haber anlamına geldiği için ''Selen'' adı verilmişti.

Editör: TE Bilişim