Türkiye’nin İlk Yerli Üretim Sismik Araştırma Gemisi MTA Oruç Reis’in Türk Loydu Klas Sertifikası Teslim Edildi. 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün ihtiyacı nedeniyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nca İstanbul Tersanesi tarafından inşa ettirilen MTA Oruç Reis gemisinin klas sertifikası, Türk Loydu merkez ofisinde düzenlenen törenle teslim edildi. 

2012 yılında sözleşmesi imzalanarak inşaatı başlayan MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Türk Loydu klas sertifikası, 14 Haziran 2017’de Türk Loydu Merkez Ofisinde düzenlenen törenle teslim edildi.  

Barbaros Hayreddin Paşa’nın ağabeyi Oruç Reis’in adını devralan geminin sertifika teslim törenine Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, Genel Müdür Alper Eralp, Deniz Sektör Direktörü Okan Çetin, Endüstri ve Belgelendirme Sektörü Direktörü Ayfer Adıgüzel, Yeni İnşa Bölümü Müdürü Emrah Söğütçü ile Türk Loydu yönetici ve personeli ile İstanbul Denizcilik İcra Komitesi Başkanı Atilla Çiftçigüzeli, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve MTA yöneticileri ve çalışanları iştirak etti.  

Sertifika teslim töreninde MTA Oruç Reis’in üstün teknik özelliklerinden bahseden Türk Loydu Vakfı Başkanı Cem Melikoğlu, böyle bir projede Türk Loydu’na duyulan güvenden duydukları mutluluğu dile getirerek Oruç Reis’in Türk ve dünya sularında ülkemiz için hayırlı hizmetler yapmasını dilediklerini ifade etti. . İstanbul Denizcilik İcra Komitesi Başkanı Atilla Çiftçigüzeli sınıfında bir ilk olan bu zorlu projede Türk Loydu’nun uzman kadrosunun ve idarecilerinin işbirliği sayesinde ortaya başarılı bir eser konulduğunu söyledi ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. Törende ayrıca Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü temsilcileri de birer konuşma yaptılar.  

50 personelin görev yapacağı gemi, 86 metre boyu, 23 metre genişliğinin yanı sıra sismik operasyon kabiliyeti, ekipman ve laboratuar imkânlarıyla RV Barbaros Hayreddin Paşa’yı geride bırakacak sismik arama gemisi, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da yeni ufuklar açacaktır. 

MTA Oruç Reis, sahip olduğu teknik imkanlar ile sadece kendi denizlerimizde değil, ilişkileri geliştirdikleri bütün ülkelerle beraber bu tür çalışmaları yürütecek olup, kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla arama faaliyetlerinde bulunabilecektir. Söz konusu geminin depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki kirlilik oranlarının bilimsel çalışmalarına kadar bir çok alanda katkı verebilecektir. Özel sektör kuruluşları veya üniversiteler tarafından derin ve açık denizlerde yapılması planlanan bilimsel ve teknik araştırmalar, denizaltı zemin etütleri, fiber-optik haberleşme kabloları, doğalgaz ve petrol boru hatları güzergah veya stabilite incelemeleri, mühendislik veya araştırma amaçlı projeler, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği, ekolojik araştırmalar için gerek duyulan çalışmalar doğrultusunda MTA Oruç Reis araştırma gemisinin imkanlarından yararlanılacaktır. 

Türk Mühendisliğinin özverili çalışmalarının sonucu olan MTA Oruç Reis’in yeni başarılara imza atarak, ülkemize hayırlı olmasını dileriz.   

Editör: TE Bilişim