Mordoğan'da hayalet gemi kabusu bir türlü bitmedi

 Çandarlı'dan mürettebatsız olarak sürüklenip Mordoğan'da karaya oturan Gofer B adlı gemi çevre esnafını tedirgin ediyor.

İzmir'in Dikili ilçesi Çandarlı sahilinden, 10 Şubat'ta fırtınanın etkisiyle, mürettebatsız olarak 25 deniz mili sürüklenip Karaburun'un Mordoğan Mahallesi'nde balıkçı barınağında karaya oturan Gofer B adlı gemi, haciz kararlarından dolayı 5 aydır kurtarılamadı. Turizmci, balıkçı ve esnaf, "Hayalet gemi" olarak nitelendirilen geminin kaldırılmaması yüzünden büyük zarara uğradıklarını belirterek, bir an önce kaldırılması için imza kampanyası başlattı.

Bir yandan turizmciler, vatandaşın denize girmeye çekindiğini, diğer yandan esnaf "Hayalet gemi" yüzünden müşterilerin azaldığını öne sürüyor. Balıkçılar da, deniz suyunun kirlenmesine ve canlıların zarar görmesine yol açtığını söylediklerini geminin biran önce kaldırılmasını istiyor. Hayalet gemi sürüklenirken, 15 yat ve balıkçı teknesini de zarar vermişti. Yaklaşık 5 aydır, boş durumdaki otelin sahil bölümünde karaya oturmuş halde duran geminin icradan satılmasıyla da kurtarma çalışmalarına yeniden başlandı.

Geminin haciz davaları var

Panama bayraklı Gofer B gemisi, 2 bin 965 gross ton ağırlığında ve 90 metre boyunda. Gemi, firma adına açılan haciz davaları nedeniyle son sefer yaptığı Aliağa'da mahkeme kararıyla 2012 yılından bu yana tutuluyordu. Mahkeme süreci devam ettiği için gemi üzerinde hiçbir işlem yapılamıyordu. Üzerinde yük ve mürettebat bulunmayan 2 bin 965 grostonluk gemi, 2012'den bu yana defalarca denizde başıboş gezindi, sonunda 10 Şubat gecesi Mordoğan'ın kuzeyinde karaya oturdu. Gemi fırtınanın yön değiştirmesi nedeniyle bulunduğu yerden kurtulup bu kez saat 01.00 sıralarında Mordoğan merkezindeki balıkçı barınağı önlerine geldi. Gemi hiçbir müdahale olmadan mucizevi bir şekilde balıkçı barınağının ağzından içeriye girdi. Bir tarafı plaj olan balıkçı barınağı içinde kontrolsüz şekilde sürüklenen gemi bir süredir boş olan otel binasının iskelesine de çarpıp önündeki kumluk alanda karaya oturdu. Hayalet gemi 'Gofer B kıyıya sürüklenirken, önüne çıkan 15'e yakın yat ve balıkçı teknesini de batırdı, zarar verdi.

Gofer B gemisinin, sürüklendiği güzergah üzerinden tekrar Aliağa'daki gemi geri dönüşüm tesislerine götürüleceği, hurda olarak parçalanıp, demir çelik fabrikalarına satılacağı öğrenildi.

Editör: TE Bilişim