SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Dünyadaki 3 büyük kredi değerlendirme kuruluşundan birisi olan Moody's, Japonya'nın iki büyük deniz taşımacılık şirketi MOL VE NYK'İN  notunu düşürdü. Moody's not düşürümüne gerekçe olarak deniz taşimaciliğinda gemi fazlasinin nakit akişini azaltacaği ve borçlarin ödenmesini güçleştireceğini gösterdi.

Japonya'nın en büyük ve dünyanın 10. büyük konteyner şirketi olan MOL'un notu,  MOODY'S tarafından A3 derecesinden Baa1'e indirilirken NYK'in notu Baa1 den Baa2 ye düşürüldü. Bu karar, Ekim-Aralık döneminde MOL'un 173 milyon dolar, NYK'in 179 milyon dolar çalışma zararı açıklamasının hemen ardından geldi.

Her iki konteyner şirketi için de görünüm 'negatif'e çevrilirken Moody's gemi fazlası ve özellikle Asya-Avrupa hattındaki  yumuşak navlunlara dikkat çekti ve bunun karlılığı daha da düşürebileceğini belirtti.

Moody's, Konteyner taşımacılığına ek olarak,  MOL ve NYK'in kuru yük ve tanker birimlerinin de düşük kiralama gelirleriyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Moody's, NYK ve MOL'un 2013 yılında araba taşımacılığında artış ve sıvılaştırılmış doğal gaz taşımacılığında gelişme görülmesiyle düzelme yaşayabileceğini de tahmin ettiklerini açıkladı. 

 

 

Editör: TE Bilişim