Rusya Büyükelçisi'nden sert uyarılar
 
Montrö Anlaşması’na Rusya sahip çıktı. Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, basın toplantısı düzenleyip, “Montrö tam olarak uygulanmalıdır” mesajı verdi.

8 Ağustos’ta başlayan Gürcü-Rus çatışmaları ve bunun ardından Rusya’nın Gürcü toprakları MonGüney Osetya ve Abhazya’nın tek taraflı bağımsızlığını tanıması ile sona eren süreci değerlendiren Rus Büyükelçi’nin en çarpıcı açıklamaları, ABD’nin Gürcistan’a insani yardımı askeri gemi ile gönderme kararı konusunda oldu.

ABD’YE “MONTRÖ’YE UY” ÇAĞRISI

Moskova’nın, Rus gemileri yer değiştirken Montrö anlaşmalarına “tam olarak uyduğuna” dikkat çeken İvanovski, “Montrö konusunda Rusya ve Türkiye’nin tutumları yüzde yüz  aynıdır. Bu anlaşmanın çağdaş dünyanın gereklerine uygun bir anlaşma olduğuna inanıyoruz.  İki ülke de, Montrö’nün tam olarak uygulanması gerektiğini savunuyor” dedi. Büyükelçi, Montrö’ye taraf olmayan ve Karadeniz’e savaş gemisi ile yardım gönderen ABD’ye de, isim vermeden mesaj göndererek, “Montrö anlaşmasına, bu anlaşmanın tarafı olmayan ülkeler de tam olarak uymalıdır” diye konuştu.

Rus Büyükelçi’nin diğer mesajları ise şöyle:

• ŞAAKAŞVİLİ HAYDUTLUK YAPTI- (Gürcistan Cumhurbaşkanı) Mihail şaakaşvili Güney Osetya ve abhazya ile birlikte yaşama olasılığını 8 Ağustos’ta yaptığı saldırı ile kendi elleriyle yok etti. Şaakaşvili’nin askeri eğilimlerine göz yumanları da tabii ki unutmamak gerekir. Şaakaşvili’ye güç kullanmaması konusunda her zaman telkinde bulunuyorduk. Peki bunun karşılığında ne aldık? Tüm dünya liderleri olimpiyatlar için Pekin’deyken, bizim Başbakanımız Putin de Pekin’deyken, Devlet Başkanımız da tatildeyken, Gürcü yönetimi haydutça bir saldırıda bulundu. Bu saldırının sonucu ne oldu? Yüzlerce ölü, binlerce yaralı ve binlerce mülteci. İşte Şaakaşvili’nin yaptıklarına göz yummanın sonucu, Bu adımları atmaya Moskova’yı Şaakaşvili’nin kendisi mecbur etmiştir.

• KKTC’Yİ TANIMAK SÖZKONUSU DEĞİL- KKTC’yi tanımak mümkün değildir ifadesini sadece Moskova değil, tüm dünya kullanıyor. Bu, BM kararlarında da var. Üstelik, 3 Eylül’de Kıbrıs’ta taraflar arasında görüşmeler başlayacak. Bu ortamda yorumda bulunmak yarar sağlamaz.

• GÜNEY OSETYA VE ABHAZYA’NIN TANMASI KONUSUNDA BEKLENTİMİZ YOK- Kosova’yı pek çok ülke tanımadı. KKTC’yi de sadece Türkiye tanıyor. Güney Osetya ve Abhazya’nın tanınması konusunda da öyle çok büyük beklentilerimiz yok. Kosova, KKTC, Güney Osetya ve Abhazya bu statüleriyle daha yaşamaya devam etmeye zorunlu görünüyorlar.

• KAFKAS PAKTI’NA YENİ ADRES: KEİ- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kafkas platformu teklifi bölgede istikrar için iyi bir başlangıç. Ancak Bakü ile Erivan’ı, Moskova ile Tiflis’i aynı masaya oturtmak hiç kolay iş değil. Ancak ben böyle bir görüşmenin yapılabileceği bir platform biliyorum. Türkiye ve bu dört ülkenin tümü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’ne üye. KEİ’nin toplantıları da genellikle Ekim ayında yapılır. Bu çerevede, beş ülke bir araya gelebilir. Hem Türk diplomatlar, hem de Ruslar, konunun ne kadar zor olduğunu farkında. Bu alanda, pembe beklentilerimiz yok.

Hürriyet-Zeynep GÜRCANLI- ANKARA

Editör: TE Bilişim