Hava sıcaklığı Mogan Gölü'nün rengini değiştirdi

Ankara'da son günlerde etkili olan sıcaklıklarla birlikte Gölbaşı ilçesi sınırlarında bulunan Mogan Gölü'nün renginin bulandığı bildirildi.

Mogan Gölü kıyısında işletmeleri bulunan ve balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, son günlerde gölün renginin bulanıklaştığını ve koyu yeşil bir renge dönüştüğünü belirttiler. Göldeki bu durumun genellikle havaların aşırı sıcak olduğu dönemlerde yaşandığını ifade eden vatandaşlar, gölde toplu balık ölümleri olmasından korktuklarını ifade ettiler.

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği Başkanı Doğan Çağatay, balıkçıların ve işletmecilerin gölde meydana gelen bulanıklık olduğu yönündeki şikayetleri üzerine Mogan'da inceleme yaptığını söyledi. Çağatay, Mogan'da son yıllarda turna balıklarının sayısının azaldığını, sazan balıklarının sayısında ise artış olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Turna balıkları genellikle avcı balıklardır. Ancak son yıllarda Mogan'da turnaların sayısının azalmasıyla birlikte sazan balıklarının sayısında hızlı bir artış olmuştur. Sazan balıkları tatlı suların bulanık olan yerlerinde yaşamayı tercih etmektedirler. Mogan'ın da dibinin çamurla kaplı olması nedeniyle göl bulanık bir renge sahiptir. Son günlerde hava sıcaklıklarının artması ve güneş ışınlarının gölün diplerine kadar ulaşması göldeki sazan balıklarını rahatsız etmiştir. Güneş ışınlarını fazla alan göldeki sazan balıkları kendilerine yaşamsal alan yaratmak için suyun dip çamurunu bulandırıyorlar. Gölün renginin bulanıklaşarak yeşil bir renge bürünmesinin nedeninin bundan kaynaklandığını düşünüyorum.”

Çağatay, ayrıca göldeki renk değişikliği konusunda detaylı yönde araştırma yapmak isteyen bilim adamlarını Mogan'a davet ettiklerini sözlerine ekledi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim