"Mogan Gölü’nün Dip Çamuru Temizleme Çalışması Protokolü", Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından imzalandı. Bakan Özhaseki Ankara’nın göbeğinde bulunan Mogan gölünden çıkarılacak çamurun yerleşim alanından uzak bir yerde çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra gübre olarak kullanılmak üzere değerlendirileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine AK Parti Ankara Milletvekili ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay da katıldı.

TAMAMEN DEVLET YAPIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Ankara’nın göbeğinde bulunan Mogan gölünün bulunmaz bir nimet olduğunu ancak kirlilik ve koku nedeniyle herkesin rahatsızlık duyduğunu ifade etti. 6 kilometre karelik yüzeyin yüzde 60’ının yaklaşık 30 yıllık süre boyunca kirlendiğini ifade eden Özhaseki, gölden çıkarılacak çamurun yerleşim alanından uzak bir yerde çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra gübre olarak kullanılmak üzere değerlendirileceğini belirtti. Kalkınma Bakanlığı’nın Mogan gölünün temizlenmesi için 72 milyon liralık bir pay ayırdığını, özel firmalara ihale yoluyla yaptırma maliyetinin 90-100 milyon lirayı bulacağını kaydeden Özhaseki, Ulaştırma Bakanlığı’yla yapılan projeyle 40 küsürlü rakamlara düştük, devletin bir cebinden alıp diğerine veriyoruz, özel yok” diye konuştu. Projenin üç aylık bir hazırlık sürecinin ardından başlayacağını ve 480 günde tamamlanacağını kaydeden Özhaseki, 30 yılda oluşan kirliliğin 30 yıl sonra yeniden oluşmaması için de bir çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

MOGAN GÖLÜ’NE İKİ GEMİ GETİRİLECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da kıyı taraması için bakanlık bünyesinde 44 gemi olduğunu, bu gemilerle yaklaşık 1 milyon metreküp alanda kıyı taraması yaptıklarını kaydetti. Projeyle bu gemilerden ikisinin Mogan gölünde de kullanılacağını ifade eden Arslan, üç aylık sürede gemi ve gerekli ekipmanları önce demonte edeceklerini ardından Mogan gölünde monte ederek faaliyete başlayacaklarını belirtti. Arslan, “yapılan proje ticari bir ilişki değil, kamu kurumlarının güçlerini birleştirerek insanlarımıza hizmet etmesidir” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ İSTANBUL’DA TOPLANTI YAPILACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir gazetecinin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin “yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak" açıklamasıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Türkiye’deki yapıların bir kısmının sağlam ve sağlıklı olmadığını belirten Özhaseki, gelecek hafta belediyeler ve firma temsilcileriyle İstanbul’da bir toplantı yapılacağını ve kentsel dönüşümle ilgili bir yol haritasının belirleneceğini ifade etti.

BİR FOK BALIĞI İÇİN AĞIT YAKANLAR…

Özhaseki, Suriyelilerin vatandaşlığa alınıp TOKİ tarafından ev verileceği iddialarının sorulması üzerine de “Baştan sona yanlış anlaşılan; hepsini vatandaşlığa alıp ev vereceğimiz gibi muhalefetten kaynaklı çarpıtma söz konusu” değerlendirmesini yaptı. Suriyelilerin hepsinin vatandaşlığa alınmayacağını belirten Özhaseki şöyle konuştu:

"3 milyon insan gelmiş, bir kısmı bunların meslek erbabı. Kıymetli bilim adamları, içlerinde profesörler, mimarlar, doktorlar var ve her birisinden istifade edilmeli. Bundan birkaç yıl önce devlet, mülteci konusunda araştırma yapmak üzere birkaç kişilik grupla birlikte beni de araştırma yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gönderdi. Orada gördüğüm şu, Amerika gibi büyük ülkeler kendi vatanlarından göç etmek zorunda olan insanları alıyorlar bir müddet bir yerde tutuyorlar, sonra içlerinde araştırıyorlar, inceliyorlar işlerine hangisi yararsa vatandaşlığa geçiriyorlar ve onlardan çok kıymetli bilim adamları çıkıyor. Biz bundan niye istifade etmeyelim? Bu insanlar yurtlarından gelmişler, kucak açmışız. Şimdi muhalefetin dediği gibi bu insanların hepsini kapıya koyup gönderelim mi, bu insanları öldürsünler mi? Bir fok balığı için bile günlerce ağıt yakan insanların denizde oluşan bir kirlilik dolayısıyla bir canlının başına gelen felaketi televizyon kanallarında defalarca gösterip ağıt yakanların, insan olduğunda nasıl bu kadar vicdansız konuştuklarını ben anlayamıyorum. Bizim bazı konularda iş gücüne de ihtiyacımız var. Okuyanları, tahsillileri faydalı olacakları bir takım kıstaslar getirerek vatandaşlığa alınması gibi bir çalışma var. Birçok organize sanayide fabrikaların kapısında çalışacak eleman aranıyor yazısı var. Kayseri’de organize sanayide 500’ün üzerinde fabrikada eleman alınacak yazısı var. Vasıf aramıyorlar, tornavidayı tutsun yeter biz eğitiriz ve çalıştırmak istiyoruz diyorlar. Niye bu konuda da çalışma yapılmasın ki. Nihayetinde kimseye bedava ev verildiği de yok, Suriyelilere dağıtıldığı da yok. Önümüzdeki günlerde netleşecek bir konu."

Cihan
Kaynak: cha