Sinan Topuz, 'Modern Deniz Harbini' anlattı...

Denizler tarih boyunca ülkelerin menfaat müadelelerine sahne oldu. Ülkeler en yüksek teknolojiyi ve insan gücünü kullanarak denizler için mücadelenin sürekli galibi olmak istemektedir. İşte; donanmamızın iyice zayıf düşürüldüğü dönemlerde kaybettiğimiz Ege Adalarının tartışıldığı bu günlerde raflarda yerini alan Modern Deniz Harbini ve Denizler İçin Mücadeleyi Anlamak isimli kitap denizcilerin dünyasını anlatmakta, deniz harbinin  ayrılmaz parçaları arasında dolaşmaktadır.

Kitap denizcinin kolay yetişmediğini, denizciliğin özveri isteyen bir hayat tarzı olduğunu ortaya koymaktadır. 

Kitap, strateji’den, taktik ve teknolojiye deniz harbi ile ilgili bilinmesi gereken her konunun kapısını çalıyor. 

Örnek olaylar okumayı kolaylaştırıyor. 

Örneğin; Kardak Krizi’ni yaşayanların ağzından bir kez daha hissetmek imkanını elde ediyorsunuz. Kardak Krizi’nde düşen Yunan Helikopteri ile ilgili gerçeklerin bu kadar açık irdelendiği başka bir yer olmadı.  Fırkateynimizin Yunan helikopterini kurtarmak için nasıl riskli bir faaliyette bulunduğunu
Veya örneğin İran yolcu uçağının düşürülmesi gibi olaylar denizci gözü ile değerlendirilmesini. 
 
Yazar amacının yalnızca mesleğini denizcilik olarak seçerek ilerleyenlere değil, seçeceklere ve denizciliğe meraklı sivillere de deniz harbinin nasıl bir şey olduğunu anlatmak olarak açıklıyor. 

Bu haliyle kendisini deniz harbinin öğrencisi olarak görenlere de başlangıç noktası olabilecek bir kitap olarak görülüyor.

Kitap harp faktörlerinin birçoğuna temas etmeyi başarmış ve bitirenlerin “Denizcilikte ne çok değerlendirilecek faktör varmış!” diyeceğinden şüphe yok. 

Kitabın denizciliğin önemini vurgulaması, denizcilerin kolay yetişmeyeceğini ortaya koyması, mücadelenin ulusal ve bitmeyen bir çaba gerektirdiğini göstermesi açısından güzel bir eser olduğunu düşünüyorum. 

Tabii ki, takdir okuyacakların. 

Sinan Topuz Kimdir?

1965 yılında İstanbul’da doğdu. Baba mesleği nedeni ile Gölcük’de büyüdü. 

1983 yılında Deniz Lisesi’ni, 1987’de Deniz Harp Okulunu Elektronik Mühendisliği branşında bitirerek Deniz Subayı oldu. Meslek hayatının büyük kısmını muhrip ve fırkateynlerde geçirdi. 

Komutanlık sürecine kadar fırkateynlerde Elektronik Subaylığı, Savaş Harekât Merkezi Subaylığı, Elektronik Harp Subaylığı Harekât Subaylığı yaptı. 

2001 yılında Deniz Harp Akademisi’ni bitirerek kurmay oldu. TCG GEDİZ ve TCG GÖKSU fırkateynelerinde 2. Komutanlık, TCG Göksu fırkateyninde Komutanlık yaptı. 2006 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirdi. 2007-2010 yılları arasında NATO Karargahında Brüksel’de TSK’nın deniz konularında temsilcisi ve NATO Kıdemli Askeri Temsilci’nin deniz danışmanı olarak görev yaptı. 2010-2011 yıllarında fırkateyn Komodoru görevinde bulundu. 2011 Mayıs ayında FETO’nün iftiralarının hedefi olarak Balyoz kurmacası ile tutuklandı. 3 senelik esaretten sonra 2014 yılında özgürlüğüne kavuştu. 

Deniz Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi yüksek lisans eğitimlerine ilave olarak Yönetim ve Organizasyon dalında yüksek lisans derecesi mevcut olup, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Denizde savaşı konu alan Kripto 32 isimli yayınlanmış bir romanı mevcuttur. 



Sinan Topuz
Editör: TE Bilişim