Mistral'de "Alımdan vazgeçtik" diyen Rus bürokrata gece yarısı fırçası...

Yaptırımlar yüzünden Fransa'nın Rusya'ya teslim etmeye yanaşmadığı iki Mistral helikopter gemisi ile ilgili kriz Moskova'da "iç karışıklık" yarattı.

Rusya Askeri Sanayi Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Boçkarev dün sabah, Moskova yönetiminin Mistral gemilerinin sevkiyatından vazgeçtiğini ve Mistrallerin benzerlerini üretme kararı aldığını açıkladı. Ancak konuyu yakından izleyen Kommersant gazetesi, bu açıklamanın Moskova'nın resmi görüşünü yansıtmadığını, demece sinirlenen Başbakan Yartdımcısı Dmitri Ragozin'in "fırça attığını" yazdı.

Sputnik News'in dün aktardığına göre, Rus yetkili Boçkarev, üretecekleri gemilerin Mistral'in bire bir kopyası olmayacağını, Rus filosunun ihtiyaçlarına göre farklı bir proje üzerinde çalışacaklarını belirtti. Boçkarev, Mistral gemilerinin Rusya'ya teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgili tartışmaların resmen sonlandığını belirtip, Moskova ve Paris'in bundan sonra ülkeye ödenecek tazminatın miktarıyla ilgili bir karar varacağını söyledi.

Ancak Kommersant, "Rusya henüz resmen gemilerden vazgeçmedi. Ortada iki alternatif duruyor. Ya gemiler verilecek, ya da para" diye yazdı. Bu arada iki ülkenin şu an anlaşmanın iptalinden doğacak tazminat sorunu üzerinde müzkare ettikleri belirtildi. Kommersant gazetesi Fransa’nın iptalle ilgili Rusya’ya 785 milyon euro ödeme önerdiği, ancak Moskova’nın 1 milyar 163 milyon euro istediğini yazmıştı. İlk gemi Vladivostok’un teslimatının Ekim 2013’de yapılması gerekiyordu. İkinci gemi Sivastopol’un da ekim 2015’de teslimi öngörülüyordu. 

TÜRKRUS

Editör: TE Bilişim