Mısır'a ihracatta bürokrasi riski

31 Aralık 2015 tarihinde Mısır Resmi Gazetesi’nde yayımlanan karara göre, üretim yapan fabrikalar ve ticari marka sahibi firmalar sisteme dahil olmak zorunda. Firmalar 16 Mart'a kadar gerekli belgeleri tamamlayıp, sisteme dahil olmalı.

 Mısır'a ihracat yapan firmaları yoğun bir bürokrasi maratonu bekliyor. Ortadoğu'nun en büyük ekonomilerinden ve Türkiye'nin ihracatının yüzde 2.3'ünü oluşturan Mısır, yeni getirdiği kayıt sistemi ile kendisine mal satacak şirketlerden belirli şartlarını yerine getirmesini istiyor.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan ve 31 Aralık 2015 tarihinde Mısır Resmi Gazetesi’nde yayımlanan karara göre, üretim yapan fabrikalar ve ticari marka sahibi firmalar sisteme dahil olmak zorunda. Aksi takdirde ürünleri Mısır'ın iç piyasasına giremeyecek. Sıkıntı ise uygulanma tarihinin oldukça yakın olması.

Firmalar 16 Mart'a kadar gerekli belgeleri tamamlayıp, sisteme dahil olmalı. Ancak istenilen bazı belgelerin temin edilmesinin uygulamanın başlama tarihine yetişmesinin zor olduğu belirtiliyor. Bunların başında ise marka tescil belgesi geliyor. Şimdiye kadar markasını tescil etmemiş firmaların işlemlere hemen başlaması halinde dahi öngörülen süre içinde belgeleri tamamlayamayacağı kaydediliyor. Bir diğer gerekli olan belge ise ISO kalite belgesi.

Bu belgenin alınması nispeten daha kolay olsa da özellikle kurumsal olmayan firmalar bu süreçte zorlanabilir. Üç gün taahhüdüne şüpheli bakış Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Mısır'ın kayıt sistemi ile ilgili ihracatçılara bilgi notu geçti. Söz konusu notta kayıt işlemlerinin uzun sürebileceği konusunda uyarılar yer aldı. Müşavirlik, Mısır İhracat-İthalat Kontrol İdaresi'nin başvuruları 3 gün içinde cevaplama taahhüdüne mevcut uygulamalardan yola çıkarak şüpheli yaklaşırken, firmaları bir an önce başvurusunu tamamlamaya çağırdı.

Söz konusu uygulamanın sadece Türkiye değil tüm ülkeleri kapsadığı düşünüldüğünde kurumun tüm dünyadan gelen başvuruları bu kadar kısa bir sürece işlemesinin zor olacağı belirtiliyor. Dolayısıyla belgeleri hazır olan firmalar dahi bir kayıt krizi ile karşı karşıya gelebilir. Transit ticaret yapanlar da etkilenecek Bulut Gümrük Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bulut, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nin yaptığı açıklama ile kayıt şartlarını netleştirdiğini belirtti. Bulut, yerli üreticilerin dışında üçüncü ülkelerden mal alıp transit ticaret yapan dış ticaret firmaların firmaların mal aldıkları üçüncü ülke üreticilerinin sisteme kayıt yaptırmış olmaları gerektiğini hatırlattı. Bulut'a göre kalite belgeleri ve marka tescili ile ilgili soru işareti de ISO Belgesi ile marka tescil belgesi ile aşılacak gibi görülüyor.(DÜNYA)

Editör: TE Bilişim