Mısır-Rum petrol anlaşması askıda

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Mısır'ın, Kıbrıs Rum Kesimiyle petrol aranmasına ilişkin anlaşmasını askıya aldığını söyledi.

Bir televizyon programına katılan Bakan Gül, iç ve dış politikadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ziyaretiyle ilgili olarak, Mısır ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son zamanlarda çok geliştiğini kaydeden Gül, Mübarek'in beraberinde beş tane bakanla Türkiye'ye geldiğine işaret etti. Gül, Mısır'ın, Kıbrıs Rum Kesimiyle petrol aranmasına ilişkin anlaşmasını askıya aldığını da sözlerine ekledi.

IRAK

Irak’taki durumun kötüye gittiğinin hatırlatılması ve Türkiye’nin bu konuda ne yapacağının sorulması üzerine Gül, “’Türkiye için önemli olan nedir’, Irak’ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin muhafaza edilmesidir” diye konuştu.

Irak’ta çok büyük olumsuzluklar yaşandığını, özellikle de mezhep çatışmalarının çok acımasızca devam ettiğini belirten Bakan Gül, “Bu, bütün Müslümanlar için büyük bir ayıp, gerçekten yüz karası” dedi.

Irak’ta bazı olumlu işlerin de olduğunu bildiren Gül, ortada siyasi bir süreç olduğunu ve Iraklıların ülkelerinin bölünmesini istemediklerini ifade etti. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

IRAK'TA SONU OLMAYAN SAVAŞLAR

“Irak bölünürse o zaman sonu olmayan savaşlar başlayacak. Zaten insanlar yorulmuş, bıkmış haldeler. Dünyanın en zengin olan ülkesi, en kötü durumda.

“Bir bölünme, Irak’ı içinden çıkılmaz bir noktaya getirir” diyen Bakan Gül, bölünmenin Kürt liderler dahil herkes tarafından Irak’a bir şey getirmeyeceğinin bilindiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Gül, “Bağımsız bir Kürdistan riski var mı’’ yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bağımsız bir Kürdistan Irak’ın bölünmesi demek. Böyle bir risk şüphesiz ki var. Iraklıları düşünün, kendi ülkeleri bölünecek. Buna önce kendileri müsaade edecek mi? Ondan sonra komşular buna müsaade edecekler mi? Bu, ortaya sonu gelmeyen savaşları çıkarır. Ortadoğu'nun, Filistin-İsrail meselesini çözememişken, böyle bir meseleyle karşı karşıya kalmaması gerekir. Bunu önce anlamayanlar, şimdi anlamaya başlamıştır. Hem Irak’ın içindekiler, hem de dışarıdakiler, başta ABD olmak üzere. Bölünme, asla alternatif değildir.”

Gül, Irak’ın birliğini sağlayacak önemli konulardan birinin petrol olduğunu belirterek, yeni petrol yasasını bugünkü şartlar içinde çıkarılacak "iyi bir yasa" olarak gördüğünü bildirdi.

ABD TEMSİLCİLER MECLİSİNDE ERMENİ TASARISI

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Ermeni tasarısının ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nde kabul edilme riski olup, olmadığının sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Tabii hala risk var. Ben, hala rahat değilim. Dolayısıyla çalışmamız lazım. Önümüzdeki hafta içerisinde, üçüncü milletvekili grubumuz gidecek. Onları bir plan çerçevesinde gönderiyoruz ve gerçekten çok iyi görüşmeler yaptılar."

Gül ayrıca, Ermeni sorununa ilişkin Türkiye'nin ortak tarih komisyonu oluşturulması önerisinin "ilk meydan okuma" olduğunu, ancak bu önerinin gerçekleşmediğini söyledi.

AVRUPA BİRLİĞİ

Bakan Gül, Avrupa Birliğinin, AB pasaportu almak ya da almamak gibi düşünülmemesi gerektiğini belirtti ve Türkiye'nin hedefinin tam üyelik olduğunu hatırlattı. Sabırlı olunması gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Gül, söyleşinin sonunda, iş adamı Kadir Has'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kaynak: Hürriyet www.hurriyet.com.tr

Editör: TE Bilişim