Minareye Kılıf Hazırlamaya Çalışıyorlar

Lloyd's List gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde İsrail'in yardım taşıyan gemilere yaptığı kanlı baskının, uluslararası hukuka göre "yasal olduğu" ileri sürüldü.

http://www.lloydslist.com/ll/sector/ship-operations/article169992.ece adresindeki makalede, "endüstri baskını kınarken, denizcilik hukuku uzmanları uluslararası hukuka göre baskının yasal olabileceğini söylüyor" denildi.

Makalede, "Her ne kadar İsrail Hükümeti eylemin dayandığı temel konusunda kafası karışık bir görünüm sergilemekte, ancak deniz hukuku uzmanları bugün Lloyds List gazetesine yaptıkları açıklamada İsrail'in insani yardım gemisi Mavi Marmara'ya yaptığı saldırının uluslararası hukuka göre muhtemelen yasal olduğunu ifade ettiler" görüşüne yer verildi.

Gazete makalesinde "Uzmanlara göre, yapılan eylemin korsanlık olduğu suçlama şeklinde çok yaygın bir şekilde seslendirilse de korsanlığın tanımına göre deniz kuvvetlerince gerçekleştirilemez." deniliyor.

Uzmanların bu görüşü, 1994 yılında geliştirilen "Aan Remo Belgesi" ne dayandırılıyor. "San Remo Manual" olarak adı geçen bu belgede, denizdeki silahlı çatışmalarda uygulanabilecek uluslararası hukuk belgeleri biraraya getirilmiş. İnsanlık Hukuku Uluslararası Enstitüsü tarafından hazırlanan belgenin bir yaptırım gücü bulunmuyor.

Belgenin 67(a) bendine göre "Tarafsız ülkelerin bayrağını taşıyan gemilere saldırılamaz, ancak bu gemilerin bir kuşatmayı delecek malları taşıdığına ilişkin kuvvetli kanaatin bulunduğu durumlar istisnadır. Bu gemiler durma, gemide araştırma yapma veya gemiye el koyma taleplerine olumsuz cevap verirlerse bu durum da istisnadır"

Lloyds List haberinde, bu klozun İsrail Saldırısına "prima facie" yani ilk bakışta haklılık verdiğini ancak bu maddenin değişik de yorumlanabileceğini belirtiyor.

İsminin yayınlanmasını istemeyen bir deniz hukuçusu, aynı belgenin 42(a) bendine atıfta bulunarak, "Gereğinden fazla yaralanmalara veya gereksiz şikayetlere neden olabilecek nitelikteki yöntemler silahlar kullanılamaz" diyor.

Haberde ayrıca,  hukukçuların görüşlerine rağmen, Uluslararası Deniz Ticaret Odası'nın ve Uluslararası Ulaştırma İşçileri Federasyonu'nun İsrail'in saldırısını kınadığına yer veriliyor.

 

Editör: TE Bilişim