Mimarlar Odası, Karaköy’den Tophane’ye kadar olan yaklaşık 100 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezleri, oteller ve liman yapım-işletimini kapsayan ve önceki gün ihalesi yapılan Galataport’un imar planlarının iptali için yargıya gidiyor. Oda Başkanı Eyüp Muhcu, bölgeye yapılacak yeni binaların ve dolgu çalışmalarının tarihsel dokuyu ve kent silüetini olumsuz yönde etkileyeceğini vurguladı.

Daha önce iptalini sağladıkları Galataport için hazırlanan yeni plana da aynı gerekçelerle itiraz edeceklerini belirten Muhcu, yeni planda da altyapının, donatı alanlarının yetersiz kaldığına dikkat çekti. Karaköy’ün İstanbul’un siluetini etkileyen en önemli noktalardan biri olduğuna dikkat çeken Muhcu, proje ile İstanbul’un değerlerini oluşturan en önemli kent parçalarından birinin yok olacağını söyledi. Muhcu bölgedeki antrepoların rehabilitasyonunun şart olduğunu ancak yıkılıp yerine yeni binalar inşa edilmesinin silueti bozacağını söyledi.

İstanbul Modern ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin de proje ile tehlikeye girdiğini ifade ederek “Bu yapılara dokunulmayacağını söylediler ama bunun hiçbir garantisi yok. Plan, proje ve ihale kapalı kapılar ardında yapıldı.” diye konuştu. Projenin bölgeye telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğine dikkat çeken Muhcu, kültür varlıklarının süreçten olumsuz etkileneceğini kaydetti. Proje kapsamında denize yapılacak 12 bin metrekarelik dolgunun kıyının doğal karakterini bozacağını, bölgenin deprem riskinin de artacağını ifade etti.

Rakam çok komik

Daha önce iptal edilen Sami Ofer’in kazandığı ihale için verilen bedelden bile çok düşük olduğunu vurgulayan Muhcu “Yeni rakam, Karaköy Limanı’nın artı değeri dikkate alındığında çok komik kalıyor. Kamu İhale Kurumu’nun bu ihaleyi onaylamayacağı kanısındayım” dedi.

Haliçport geliyor

Haliç’te de benzer projenin gündemde olduğunu aktaran Muhcu, “Haliç’te yat limanı ve marinalar yapmak için kısa süre önce ihaleye çıkıldı. Kamuoyuna yansıyan hiçbir bilgi yok. Haliç dünyanın en eski tersanelerinden. Proje Haliç’in geleceğini de etkileyecek” dedi.

Editör: TE Bilişim