TÜRKİYE, BÜYÜK AVANTAJ ELDE ETTİ

ANKARA - 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu'nda, Norveç'i deplasmanda 2-1 yenen Türkiye, finallere katılma yolunda önemli bir adım attı.

(A) Milli Futbol Takımı, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu'ndaki 11. maçında, deplasmanda Norveç'i 2-1 yenerek, finallere gidebilme yolunda önemli bir başarıya imza attı.

 Gruptaki ilk 4 maçını kazanmasının ardından kötü bir grafik sergilemeye başlayan milli takım, ''Tamam veya devam'' noktasında Norveç'i deplasmanda yenerek, grubunda 2. sıraya çıktı ve 2008 yılında İsviçre ile Avusturya'nın birlikte organize edecekleri Avrupa Şampiyonası finallerine katılma yolunda önemli bir adım atmış oldu.

Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde gidilen ve Güney Kore ile Japonya'nın evsahipliğinde gerçekleştirilen 2002 Dünya Kupası'nda 3. olan ve tarihinin en büyük başarısını elde eden ay-yıldızlı ekip, daha sonra 2004 yılında Portekiz'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası finallerine, baraj maçlarında Letonya'ya elenerek, Almanya'nın evsahipliğindeki 2006 Dünya Kupası finallerine ise bu kez İsviçre'ye baraj maçlarında takılarak katılamamıştı.

(A) Milli Takım'da, kadroya ilk kez çağırılan İbrahim Kaş, Semih ve Gökhan Gönül, ilk kez milli oldular

Teknik direktör Fatih Terim, İbrahim Kaş ile Semih'i ilk 11'de sahaya sürerken, daha sonra 16. dakikada sakatlanarak oyun dışında kalan İbrahim Kaş'ın yerine oyuna giren Gökhan Gönül de bu mutluluğu ilk kez yaşamış oldu.

Genç savunma oyuncusu Gökhan Gönül, Norveç maçındaki futboluyla övgü aldı.

İbrahim Kaş'ın sakatlanmasının ardından oyuna giren Gökhan, savunmada sergilediği oyunla göz doldururken, Nihat'ın attığı golün de asistini yaparak maça damgasını vuran isimlerden biri oldu.

Başkent Oslo'daki karşılaşmada, 12. dakikada Hagen'in attığı golle 1-0 yenik duruma düşen (A) Milli Takım, karşılaşmadan kopmadı. Mücadelede, 31. dakikada Emre Belözoğlu ve 60. dakikada Nihat'ın attığı gollerle rakibini 2-1 yenen milliler, puanını 21'e çıkardı ve 2. sıraya yükseldi. Norveç ise bu yenilgi sonrasında 20 puanda kaldı ve 3. sıraya indi. Karşılaşmada sarı kart gören kaleci Volkan Demirel, Bosna-Hersek karşısında forma giyemeyecek.

Türkiye, gruptaki son maçında, 21 Kasım Çarşamba günü İstanbul'da Bosna-Hersek ile karşılaşacak. Ay-yıldızlılar, rakibini yendiği takdirde Avusturya ve İsviçre'nin birlikte düzenleyeceği finallerde mücadele etme hakkını kazanacak.

Grupta bu gece yapılan diğer maçlarda ise daha önce grup birinciliğini ve finallere gitmeyi garantileyen Yunanistan, Malta'yı 5-0, Moldova da Macaristan'ı sahalarında 3-0 yendi. (C) Grubu'nda ayrıca 21 Kasım Çarşamba günü Malta-Norveç ve Macaristan-Yunanistan maçları yapılacak. Bu mücadeleler sonrasında eleme maçları tamamlanacak ve finallere katılacak takımlar belli olacak.


HAREIDE: TÜRKİYE'YE YETERİNCE BASKI KURAMADIK

OSLO - 13. Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye'ye 2-1 yenilerek önemli bir avantajı yitiren Norveç'te, teknik direktör Are Hareide, Türkiye'ye yeterince baskı uygulayamadıklarını söyledi.
Are Heraide, basın toplantısında, ''İlk yarıda Türkiye'nin golü gelene dek kontrolümüz iyiydi. Yenik duruma düştükten sonra ise topun peşinden daha fazla koşmak zorunda kaldık. Oyunu rakibimiz daha iyi kontrol etti. Çok az oyun kurabildik ve Türkiye'ye yeterince baskı uygulayamadık'' diye konuştu.

Daha önce finallere gidememeleri durumunda istifa edeceğini söylediği biçiminde yöneltilen bir soruya Hareide, ''Biz, Malta'ya karşı oynayacağız ve umarım Bosna-Hersek de Türkiye'den puan alabilir'' yanıtını verdi.
Hareide, Türk bir ajandan milli takımla ilgili bilgi aldığı yönünde daha önce yaptığı bir açıklamaya yönelik olarak ''Kimden bilgi aldığınızı açıklayabilir misiniz?'' sorusuna, ''Hayır'' derken, aldığı bilgilerin işine yarayıp yaramadığı ile ilgili olarak ise ''Muhakkak'' dedi.

TERİM: HERHALDE ZORU SEVİYORUZ

OSLO - Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, 2-1 kazandıkları Norveç maçının, kimin finallere gitmeyi hakettiğini gösterdiğini söyledi.

Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Fatih Terim, öncelikle oyuncularını kutladığını belirterek, ''Bu maç finallere kimin gitmesi gerektiğini gösterdi oyun olarak. Daha işimiz bitmedi. Çok önemli, güzel ve yerinde bir galibiyet aldık'' dedi.

Daha önceki hesaplarında bu noktaya gelindiğinde en az 4 puan fark olmasını beklediklerini, ancak bunun olmadığını yineleyen Terim, ''Takımda birtakım değişiklikler de planlamıştık. Bunu yapamadık. Fakat ne hikmettir, sakatsız bir an yaşayamıyoruz. Kim yatıyorsa, doktorlar 'çıkar' işareti yapıyor. Zaten yeterince sakatımız var. Bu kadar talihsizlik olmaz. Oyunun başında gol yedik, oyuncu kaybettik. Bunlara rağmen aslanlar gibi çıkıp oynadılar futbolcularımız. Yeni katılacak arkadaşlarımız olacaktır ve takımımız daha da iyi olacaktır. Eski oyuncularımızla beraber, hep beraber sevineceğiz. Hep beraber gideceğiz inşallah sizlerle finallere'' diye konuştu.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, sonuna dek finallere gitmek için mücadele edeceklerini söylediğini aktaran Terim, ''Herhalde zoru seviyoruz. 'Şansımız varsa sonuna kadar kovalarım' demiştim. Allah mahçup etmedi. Oyuncularım da soyunma odasında, 'Öpüşmeyi kesip fazla havalara girmeyelim. Daha Bosna-Hersek maçı var' diyorlardı birbirlerine. Eski günlerimize dönüyoruz inşallah'' dedi.

Terim, daha önce medya mensuplarıyla yaşadığı sorunlara göndermede bulunarak, ''Belki ben de zaman zaman kantarın topuzunu kaçırmış olabilirim'' derken, şunları söyledi:

''Bugünler beraber olma günüdür. Çarşamba gününe kadar hep beraber olma ve finallere hep beraber gitme günüdür. Gün birleşme ve milli takımın yanında olma günüdür. Çarşamba günü Bosna-Hersek maçını kazandıktan sonra oturur, eğriyi doğru, acıtmayı ve acıtanı tartışırız. Böyle bir Norveç'i kendi sahasında yenebilmek her takımın harcı değil. Bu oyuncuların hakkını önce vermek lazım. Bizimki verilmese de. Kazanmanın verdiği mağruriyet içinde hiç olmadım. Gün birbirimize sarılma günüdür.''

Ayrıca yaşanılan sakatlıklar nedeniyle orta alanda oyuncu eksikliğini fazlasıyla hissettiklerini vurgulayan Terim, ''Emre Belözoğlu, Arda, Mehmet Aurelio ve Hamit'ten ancak bu kadar özveri beklenebilir. Benim için tüm oyuncularım birer yıldız. Ama çarşamba günkü maçımıza kadar erdemimizi ve sakinliğimizi koruyalım'' diye konuştu.

Terim, sakatlanan İbrahim Kaş'ın yerine milli takıma Sabri Sarıoğlu'nu çağıracaklarını sözlerine ekledi.

 ULUSOY: NORVEÇ'İ YENECEĞİMİZE İNANIYORDUK

OSLO - Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, Norveç maçı öncesinde rakiplerini yeneceklerine inandıklarını söyledi.

Karşılaşma sonrasında açıklama yapan Haluk Ulusoy, Türkiye'ye bu güzellikleri yaşattıkları için sevinçli olduklarını belirterek, ''Çok mutluyum. Herkese teşekkür ediyorum. Norveç'i yeneceğimize inanıyorduk. Bu çocuklar bu güzellikleri bize yaşattılar. Türklkü gururu nerede yaşanıyorsa, onlara bir güzellik katabilseydik ne mutlu bize. Biz davaya inandık. Maçtan önce çocuklara 'siz inanırsanız yenemeyeceğiniz takım yoktur' dedim. Onlar da başardılar'' diye konuştu.

Ulusoy, şu ana dek prim konusunda hiçbir şey konuşmadıklarını hatırlatarak, ''Ne isterlerse vereceğiz. Onları hiçbir zaman mağdur etmedik. Onlara ne versek azdır'' değerlendirmesini yaptı.

Ulusoy, yanına gelen Nihat'ı öperek kutladı.

Karşılaşmada 60. dakikada galibiyet golüne imza atan Nihat Kahveci ise maçtan önce bir bütün olduklarını ve maçta da herkesin işini yaptığını ifade ederek, ''Bugün sevineceğiz. Çünkü bu bizim hakkımız. Yarından sonra Bosna-Hersek maçını düşüneceğiz. Bu takım, inandığında herşeyi başarır. Onları çok iyi çözdük ve bunu da sahaya yansıttık. Galibiyet golünü attığım için sevinçliyim'' dedi.

DenizHaber.Com


Editör: TE Bilişim