Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayacak olan Türkiye'nin tek sismik arama gemisi K.Piri Reis, İzmir'in Urla ilçesinden yola çıktı. Uğurlama töreni öncesi Cihan Haber Ajansı'na konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Türkiye'nin milli menfaatlerini koruma adına üniversiteden bir geminin yola çıkmasının, kendileri adına gurur verici bir gelişme olduğunu söyledi.

K.Piri Reis'in 31 yılda 18 bin kilometrede araştırma yaptığına dikkat çeken Rektör Füzün, "Üniversite ve temsilcisi rektör olarak ülkemizin minicik de olsa milli menfaatleri sözkonusu olduğunda tabii ki ayrı bir heyecan duyuyoruz. Bu bağlamda yapılacak bilimsel araştırma, o duygularımızı bir Türk vatandaşı olarak kabartıyor. İşin özü itibariyle bu da Piri Reis gemisinin sıklıkla yaptığı araştırmalardan çok farklı değil. Piri Reis 1978 yılından buyana karadeniz, Ege ve Akdeniz de araştırmalar yapıyor. Son 10 senede Doğu Akdeniz'de katettiği güzergah 18 bin kilometrededir. Bizim için yeni bir şey değil ama siyasi durumdan ve oradaki suyun biraz ısınmasından dolayı böyle bir önem kazandığını söyleyebiliriz " dedi.
 
'SİSMİK ARAŞTIRMA YAPAN GEMİ SAYISININ ARTIRILMASI GEREKİYOR'

Gemi mürettebatıyla birlikte 22 kişilik bilimsel ekibin Doç. Dr. Derman Dondurur'un başkanlığında hareket ettiğini anlatan Prof. Dr. Füzün, Türkiye'nin bir tane sismik araştırma yapan gemisi bulunduğuna dikkat çekti. Bu sayının arttırılması gerektiğini ifade eden Füzün, "Günümüzde istikbal denizlerdedir. Ekonomik açıdan önemi daha da artıyor. Bizim üç tarafımız denizlerle çevrili olmasına rağmen bu önemi son yıllarda biraz anlamış olmakla birlikte hâlâ yeterince kavrayamadık. Gerek enerji gerek beslenme açısından çok önemli. Denizlerde yapılacak bilimsel araştırmalara verilecek para, katbekat kendini karşılayacaktır. DEÜ olarak bünyemizde Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ve Denizcilik Fakültesi bulunuyor. Bir değil, iki üç gemiyi daha çalıştırabilecek eleman ve kapasitemiz var ve bu göreve hazırız." diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim