Milletçe Zaferimizi Kutluyoruz

ÇANAKKALE - Cumhuriyet Alani'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adina Devlet Bakani ve Basbakan Yardimcisi Hayati Yazici, Türk Silahli Kuvvetleri adina Kuzey Deniz Saha Komutani Koramiral Feyyaz Ögütçü, Çanakkale Valisi Orhan Kirli ve Belediye Baskani Ülgür Gökhan ile diger yetkililer, Atatürk Aniti'na çelenk koydular.
Saygi durusunun ardindan Istiklal Marsi esliginde Türk Bayragi göndere çekildi. Törenlere 18 Mart Stadi'nda yapilacak kutlamalarla devam edilecek.

Çanakkalenin geçilemeyecegi Kanitlandi

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferi, Türkiye'nin geleceği için bir dönüm noktası oldu ve Çanakkale'nin geçilmezliğini kanıtladı.
Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli savaşlarından olan Çanakkale Savaşı öncesinde İngiltere, Avrupa'da savaşın mevzi çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek, Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmak ve kararsız Bulgaristan'ın İttifak Devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu. Osmanlı güçlerinin Süveyş Kanalı'na taarruzu sonuç vermeyince İngiltere, Mısır'daki güçlerini boğazlara yöneltti.
İtilaf Devletleri donanması 19 Şubat 1915 sabahı, ''Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları''na bombardıman başlattı. Havanın elvermemesi üzerine, ikinci bombardıman 25 Şubatta yapıldı. 26 Şubat-17 Mart arasında ise İtilaf Devletleri Donanması mayın arama taraması gerçekleştirdi. Ancak 17-18 Mart gecesi Nusret mayın gemisi, Erenköy koyuna ve boğaza mayın döşedi.
Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı. Yedi saat süren savaşta elde edilen kesin zafer tarihe Çanakkale Deniz Zaferi olarak geçti ve Çanakkale'nin geçilmezliğinin tüm dünyaya habercisi oldu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim