Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İzmir İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'ndeki incelemede, çiğ midyenin içindeki kurşun, arsenik ve cıva oranı, tehlike sınırı olan 1 mg'nin altında çıktı. Pişmiş midyede ise bakteriye rastlanmadı.

Midye dolma üretim tesisi sahibi olan İbrahim Ak, 18 yıldan bu yana midye satarak geçimini sağladığını söyledi. Gemlik'ten aldıkları midyeleri tesislerinde hijyenik ortamda pişirip paketleyerek satışa sunduklarını belirten Ak, midyenin sağlıksız olduğu yönündeki söylentiler üzerine ürünün araştırılmasına karar verdiklerini kaydetti. Ak, 16 Ağustos'ta midye örneklerini laboratuvara götürerek inceleme talep ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Muayene ve analiz raporunda çiğ midyedeki kurşun oranı 0.004 / mg - kg, arsenik oranı 0.075 / mg - kg, cıva oranıysa 0.001 / mg - kg çıktı. Oysaki tehlike sınırı 1 mg. Yani değerler tehlike sınırının oldukça altında. Midyelerimizi her ay kontrol ettireceğiz."

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nden Yard. Doç. Nuray Balkız, İstanbul Boğazı'nda yapılan çalışmalarda Anadolu yakasının daha kirli olduğunun saptandığını söyledi. 2003 - 2004'teki çalışmayı hatırlatan Balkız, bu sürede bir iyileştirme yapılmadığına dikkat çekerek, "Durum daha kötüye gitmiş olabilir. Boğazda kadmiyum, kurşun ve çinko birikimi var. Midyeler beslenirken de bu zehirli metalleri biriktiriyor. Metaller midyede depo gibi birikiyor" dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim