Milli Güvenlik Kurulu Suriye'nin Türk jetini vurması olayını masaya yatırdı, toplantı sonrası yayınlanan bildiriye bu konu damgasını vurdu.

"Türkiye, bu saldırgan eylem karşısında kararlılıkla hareket edecektir" denilen MGK bildirisinde, uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklar muhafaza edilerek, gerekli adımların kararlılıkla atılacağı belirtildi. Bildiride, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve çıkarlarına da vurgu yapıldı.

Terörle mücadele de kurulun en önemli gündem maddelerindendi.

Yılın üçüncü toplantısı yapıldı, toplantının gündemi dış politika ağırlıklıydı. Milli Güvenlik Kurulu'nda, Suriye'nin Türk jetini düşürmesi enine boyuna ele alındı.

Suriye Karşı Atılacak Adımlarda Kararlılık Vurgusu

Kuruldan bu konuda atılacak adımlar konusunda kararlılık mesajı çıktı.

MGK bildirisinde, "Test ve eğitim görevi icra eden silahsız bir uçağımızın 22 Haziran 2012 tarihinde uluslararası hava sahasında Suriye tarafından vurulması olayı ayrıntılı olarak ele alınmış, Türkiye'nin bu saldırgan eylem karşısında uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak kararlılıkla hareket edeceği vurgulanmıştır" denildi.

“Suriye’de Akan Kan Bir An Önce Durmalı”

Suriye'de yaşanan şiddet de kurulun gündemindeydi. Bildiride bu konuya şu şekilde yer verildi:

“Suriye'deki gelişmeler kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiş, bu ülkede akan kanın bir an evvel durdurulması ve halkın meşru talepleri doğrultusunda demokratik geçiş sürecinin önünün en kısa sürede açılması gerektiği ifade edilmiş, ayrıca sınır bölgesinde yaşanan son gelişmeler değerlendirilmiştir."

“Terörün Toplumsal Barışı Sabote Etmesine İzin Verilmeyecek”

Terörle mücadele ve terör örgütünün eylemlerini artırması da kurulda ele alınan en önemli başlıklardandı. Yayınlanan bildiride terörle mücadele konusunda kararlılık vurgusu yapıldı:

"Terörle mücadeleye, bugüne kadar olduğu gibi kapsamlı ve çok yönlü bir yaklaşımla, bütün imkanlar seferber edilerek, en güçlü şekilde ve aynı kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştır. Terör eylemlerinin, toplumsal barışın tesisi ve sorunun çözümüne yönelik irade ve bu yönde atılacak sağduyulu adımları sabote edemeyeceğinin altı çizilmiştir."

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Çıkarları İçin Adımlar Atılacak

Doğu Akdeniz'deki egemenlik hakları da kurulda geniş kapsamlı olarak değerlendirildi. Hak ve çıkarların korunmasına yönelik olarak alınan önlemler ve atılacak adımlar ele alındı.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurumlarının bu konudaki iş birliğini kararlılıkla sürdüreceği belirtildi.

MGK’den Arap Baharı Mesajları

Arap Baharı sonrası Mısır ve Libya'daki gelişmeleri de gündemine alan kuruldan Libya'daki sürece destek kararı çıktı. Kurul, Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu da memnuniyetle karşıladı.

Irak’taki Siyasi Krize de Dikkat Çekildi

Komşu ülke Irak'taki gelişmeler de masadaydı. Bildiride, Irak'ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğüne verilen öneme dikkat çekilerek, ülkede devam eden siyasi bunalımın bir an önce çözüme kavuşturulmasının taşıdığı önem vurgulandı.

 

Editör: TE Bilişim