Metro,Haliç Köprüsü’nü geçmek için gün sayıyor

İstanbul ulaşımında önemli bir adım olacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü şubat ayında hizmete giriyor. Böylece Hacıosman -Şişhane metro hattı Yenikapı’ya uzanıp Marmaray’la buluşacak.

Halen Hacıosman-Şişhane arasında hizmet veren İstanbul Metrosu’nu Yenikapı’ya ulaştırarak Marmaray’la entegre olmasını sağlayacak Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde son viraja girildi. İstanbul’un tarihi siluetini olumsuz etkilediği yönünde eleştirilen köprünün yapımına 2 Ocak 2009 tarihinde başlandı. 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere toplam 936 metre uzunluğunda olan köprü deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan12.6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölümü de bulunuyor.

SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR

Tamamlanmak üzere olan köprüde şu an, korkuluk çalışmaları, yürüyen merdivenler, köprü üzerindeki tek durağın cam kaplaması ve aydınlatma direkleri montajı yapılıyor. Türkiye’nin ilk metro köprüsü olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde ilk deneme seferi ekim ayında yapılmıştı. İkinci denemeler ise 10 Ocak’tan sonra başlayacak. Sona gelinen çalışmalarda ayrıca denizdeki ayakların etrafı dekoratif etekle kaplanacak.

YAYA GEÇİŞLERİ ÜCRETSİZ

Diğer metro hatlarındaki istasyona, turnikeden geçip bir ya da iki kat aşağıya inildikten sonra ulaşılmasına karşı, köprüdeki istasyona turnikeden geçildikten hemen sonra ulaşılıyor. Seyir terasının da olduğu köprüden yaya geçişleri ücretsiz olacak. İstanbul’un trafik sorunun çözümüne önemli katkı sağlaması beklenen köprüden günde 1 milyon kişinin geçmesi bekleniyor. 180 milyon liraya mal olan köprüyle İstanbul Metrosu ve Marmaray birleşerek, ulaşımda nefes olacak.

Editör: TE Bilişim