Metrobüs Bürokrasi Engeline Takıldı

Aylar süren gecikmenin ardından getirilen ilk gerçek metrobüs bu kez de bürokrasiye takıldı. İETT'nin garajında bekletilen aracın sefere başlayabilmesi için bakanlıktan iki haftadır onay çıkmadı.

Dönüş rampaları ve yolcu üstgeçitleri yapılmadan 2007 yılında hizmete sokulan ve Hollanda'dan sipariş edilen Phileas marka araçlar yerine MErcedes Capasity otobüslerle devreye giren metrobüste sorunlar bitmiyor. Akşam Gazetesi'nden Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre, metrobüs iki hafta önce Hollanda'dan getirilmesine rağmen İETT'nin Edirnekapı'daki garajında bekletiliyor. Çünnkü araç Türkiye'de ilk kez kullanıldğı için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan tip onay belgesi alınması gerekiyor.

Bakanlık yetkilileri ise başvurunun üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hazırlayacakları rapor için henüz metrobüsü incelemedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bakanlık arasında bürokratik işlemlerin hızlandırılması için yapılan yazışmalar da sonuçsuz kaldı.

İŞTE 6 AY İÇİNDEKİ AKSAKLIKLAR

Avcılar-Topkapı metrobüs hattında hizmete girdiği 17 Eylül 2007 yılından beri aksaklıkların sonu gelmedi. İşte metrobüste bugüne kadar yaşanan problemler:

- Topkapı-Cevizlibağ durağında üst geçit yapılmadı. Vatandaşlar metrobüse ulaşmak için 45 dakika boyunca üst geçit engelini aşmaya çalıştı.

- Metrobüs hattına sonradan kondurulan üstgeçitlerin vidalarının olmadığını 1 ay sonra bir vatandaş farketti.

- Phileas marka gerçek metrobüsün yerine kullanılan Mercedes Capasity otobüslerin manevra yapabilmesi için E-5 trafiği kesildi.Trafil felç oldu.

- Topkapı ve Avcılar'daki keskin dönüş noktaları her an kaza korkusu yaşattı. Üstgeçit şeklindeki bu noktaların altından geçen otomobil sürücüleri 'Üstümüze otobüs düşecek' diye hızlandı.

- Hollanda'dan ithal edilen ve tanesine 1 milyon 200 bin EURO ödenen Phileas marka metrobüsler planlanandan 3 ay sonra geldi.

İETT ŞOFÖR SEÇMEYE BAŞLADI

İETT ise 25 metre uzunluğunda, 350 yolcu kapasiteli metrobüsü emanet edeceği şoförleri seçmeye başladı. Phileas'ı kullanacak şoförlerde, en az lise mezunu olma, beş yıl deneyim ve hiç kaza yapmamış olma şartları aranıyor. Metrobüs acemisi şoförleri eğitmesi için de Hollanda'dan uzman bir ekip gelerek 5 günlük kurs verecek.

Hürriyet

Editör: TE Bilişim