İMEAK Deniz Ticaret Odası olağan meclis toplantısı bugün Fındıklı’daki merkezde Cengiz Kaptanoğlu Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Metin Kalkavan Kasım 2017'de yapılacak seçimlerde Yönetim Kurulu Başkan Adaylığını,  Cengiz Kaptanoğlu ise değişim şart diyerek Meclis Başkanlığına aday olmayacağını açıkladı.

Kalkavan:"Keşke çıksa birileri ve dostça, kardeşçe bir seçim olsa"

DTO Meclis toplantısında mizan Bülent Şener tarafından okundu. Mayıs faaliyet sunumunu ise Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptı. Kalkavan ayrıca kürsüden Kasım 2017'de yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu açıkladı. Kalkavan kendisine meclis başkanlığı adayı olma önerileri yapıldığını ancak Yönetim Kurulu Başkanlığına aday olacağını söyledi.

 "Kasım'da yapılacak seçim için adaylığımı belli kişiler biliyor. Bir de benden duyun. Yönetim Kurulu Başkanlığı'na adayım. Herhangi birisi veya birileri çıkıp aday olabilirler. Çok güzel bir yarışma olur. Seçim fayda getiriyor. Yakışan da bu… Keşke çıksa birileri ve dostça, kardeşçe bir seçim olsa… Hayırlı olsun diyorum “diyen Kalkavan, salondaki herkese hayırlı ramazanlar dileyip bayramlarını şimdiden kutladı.

Kaptanoğlu. "Bir kan değişimine ihtiyaç var"

Metin Kalkavan'ın adaylık açıklamasının ardından konuşan Cengiz Kaptanoğlu Oda’nın gelişim içinde olması gerektiği düşüncesine sahip olduğunu belirterek Metin Kalkavan'a "Meclis Başkanı ol" önerisinin kendisinden geldiğini söyledi. "Bir kan değişimine ihtiyaç var" diyen Cengiz Kaptanoğlu bir daha meclis başkanı olmayacağını da sözlerine ekledi.

Kouşmasında kızı Şadan Kaptanoğlu'nun adaylığı konusunda da değinen Cengiz Kaptanoğlu"Dünürüm beni arayarak DTO seçimlerinde kardeşime destek verecekmisin? Vermeyecek misin? dedi. Bende kendisine "kızım Şadan Kaptanoğlu aday olması halinde kızımı desteklemekten daha doğal ne olabilir. dedim. Tabiki kızımı destekleyeceğim" dedim"dedi.

Cengiz Kaptanoğlu, gençlerin önünü açmak için Metin Kalkavan'ın Meclis Başkanı olması gerektiğini, Yönetim Kurulu Başkanlığı'na da gençlerin aday olması gerektiğini söyleyerek görüşmeler yapacağını kendisinin meclis başkan adayı olmasada çalışmaları sürdüreceğini anlattı. Yönetim kurulunda çalışacak görevli bulunamadığını yönetimde eksikler olduğunu anlatan Kaptanoğlu sözlerini şöyle sürdürdü."Bugüne kadar şevkle mi heyecanla mı çalıştık? Meclisi hergün eksik yapmadık mı? Kabahat benim mi? Biraz önce Metin Kalkavan demedi mi? "Faaliyetlere gidecek yönetim kurulu arkadaşa görevli bulamıyorum" Ne demek bulamıyorum, Emir vereceksin! Yönetim kuruluna gireceksin, çalışacaksın her yere gideceksin"

Meclis Yönetim Kurlu Üyesi İlker Meşe AB MRV Genel Bakışı Güncellemesi ve Çözümü konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Recep Düzgit:"Değişim şart"

Recep Düzgit söz aldı. Düzgit bir tespit yapmak üzere kürsüye geldiği belirterek "Değişim şart" dedi. Aslında Oda'da çok şey beklemenin çok anlamlı olmadığını anlatan Düzgit sektörden değişim beklendiğini biliyorum dedi. Düzgit değişimin "bir aile gitmiş öbürü gelmiş" şeklinde değil de yapısal bir değişiklik şeklinde olması gerektiği konusunda görüş bildirdi ve "belki de bu konuda bir arama konferans yapabilir" dedi.

Salih Zeki Çakır:"Seçimlerde imkânların eşit olması ve adil yarışmak çok önemli."

Salih Zeki Çakır, Şadan Kaptanoğlu'nun BIMCO Başkanlığı'nı tebrik ederek, Türk denizciliğinin ülke içinde ve ülke dışında temsil edilmesinin denizlerimizin geleceği açısından önem taşıdığını belirtirken, bu ve benzeri rol modellerin artmasını temenni ettiğini söyledi. Çakır, 1980 yılında kurulan TÜSSİDE(Türkiye Sanayi Sevk ve İdaresi Enstitüsü)kurumunun ciddi imkanları ve uzmanlarından bahsederek sözlerine şöyle devam etti:

"Ben Yönetim Kurulu Üyesi olana kadar denizcilikle hiç yolu kesişmemiş bir kurum. Her sektöre yönelik detaylı araştırmalar yapıp; ilgili birimlere, hükümete, siyasete ve bürokrasiye ışık tutacak raporlamalar yapmakta. Biz de bu Yönetim Kurulu Üyeliğini değerlendirerek, teknolojinin, ARGE'nin, inovasyonun karargahı TÜBİTAK'ta denizcilik sektörümüzü bir de TÜSSİDE bakışıyla masaya yatırmanın faydalı olacağını düşündük. Ağırlıklı olarak denizcilik teknolojisindeki değişimlerden dolayı ortaya çıkan fırsatları ve tehditleri masaya yatırma düşüncesiyle bu çalışmayı yaptık.

Savunma sanayisi, bakanlıklar ve akademisyenlerden oluşan toplam 66 katılımcı vardı ve herkes katkısını yaptı. Denizcilik değişime ve gelişmeye tabi bir sektördür. Geçmiş yıllarda bu değişim süreçleri ve periyotları uzundu. Ama girdiğimiz dönem itibariyle bu dönem çok kısalıyor. Gerçekten büyük tehditler var. Zaten kriz sonrasında filomuzda 33 milyondan 28 milyona bir gerileme var. Yakın zamanda finanssal olarak ufukta bir ışık yok.2017'ye endeksler iyi gidiyor diye umutlu başlamıştık. Ancak; benim kendi grup gemilerim de dahil bir çok gemi spotta ve hem büyük tonajda, hem küçük tonajda son bir-iki aydır düşüşler var. Filoyu büyütme ve koruma meselesine çözümler getirip analizler yaparak, bu konulara yoğunlaşmamız lazım.

Şu an itibariyle zaten sosyal barışı bozacak boyutta bir piyasa içindeyiz. Özellikle ödeme günlerinde ciddi boyutta mutsuzluklar var. Sadece Türk piyasasına iş yapan tedarikçiler sıkıntıda. Bu değişen piyasadan pay almanın endişesi içinde olmalıyız. Son olarak önemli bulduğum seçim konusuna değinmek istiyorum. Sayın Metin Kalkavan'ın Başkan adaylığını tebrik ediyorum. Seçimlerde imkânların eşit olması ve adil yarışmak çok önemli... Dilerim her şey sektörümüzün hayrına olur. Hepinizi Pendik Green Park'ta yapacağımız iftara davet ediyorum"

Başaran Bayrak:" İhracat arttı ama filomuz azalıyorsa sorun var demektir"

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak söz aldı. Bayrak Gemi ve Yat ihracat konusundaki rakamları meclisle paylaştı. Önceki yıla göre mayıs ay itibarıyla yüzde 237'lik bir ihracat rakamına ulaşıldığını belirte Başaran Bayrak "bu rakamlar artıyor ancak filomuz azalıyorsa bu elimizdeki ürünleri satıyoruz anlama gelir" dedi.

Deniz Eraydın:" Ülkenin imj ve tanıtımına katkıda bulunduk"

Daha sonra söz alan Deniz Eraydın Bunker İstanbul Konferansı ile ilgili bilgiler verdi. 100 kadar yabacı konuğu İstanbul'da ağırlayıp aynı zamanda gezdirdiklerini ve ülkenin imaj ve tanıtımına olumlu katkıda bulunduklarını söyledi.

Kurtluoğlu:"Şubelerde oy kullanalım"

DTO Bodrum Şubesi Meclis Başkanı Turnç Kurtluoğlu söz aldı. Kurtluoğlu Önceki seçimlerde çok sıkıntı yaşandığını ve bu nedenle seçimlerin şubelerin olduğu yerde oy kullanılması şeklinde bir önerisinin olduğunu belirtti.

Kalkavan:"Görünen o ki çok keyifli bir 5 ay geçireceğiz"

Mecliste en son sözü alan Metin Kalkavan kendisini en çok Recep Düzgit'in konuşmasının şaşırttığını belirterek "görünen o ki çok keyifli bir 5 ay geçireceğiz" dedi.

Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası'nın bir şirketi olan  Deniz Kıyı Yapım Yönetimi AŞ’nin, modern kıyı yönetimi uygulamasına gitmelerinin siyasi olarak kabul görmemesi ihtimali olabileceğini söyleyerek durdurulduğunu söyledi. Seçimle ilgili olarak ona eleştiri getirenlere yönelik “Bu odada çok şey değişiyor. Bu oda çok enteresan... Başkanın odanın kendi içinden çıkarıldığı hiç yoktur. Bu ilk defa olacak. Samimi olun, karşıma geçin. Eğer siz kazanırsanız saygı duyarım, ben kazanırsam siz de saygı duymayı bilin. “dedi

Editör: TE Bilişim