Yüksek Öğretim Kanunu ile denetim görevi yapan YÖK, Mersin Deniz Ticaret Meslek Yüksekokulu'nu vakfa maddi aktarımda bulunduğu ve izinsiz yabancı eğitimci çalıştırdığı gerekçesiyle devletleştirdi. Okulun 7 bin YTL olan eğitim ücreti ödemesinin devam edeceği açıklandı.

Türkiye'nin önemli limanlarından Mersin'de, özel bir vakıf tarafından kurulan, Mersin Deniz Ticaret Meslek Yüksekokulu, YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) kararıyla devletleştirilerek, Mersin Üniversitesi bünyesine alındı. Mersin'de İlağa Vakfı, 2003 yılında Mersin Deniz Ticaret Meslek Yüksekokulu'nu kurarak 20 öğrenciyle eğitime başladı. 4 yıllık yüksek okul, geçtiğimiz yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı'nda ilk mezunlarını verdi. 4 yılda öğrenci sayısı 450'ye ulaşan okulda yabancı öğretim elemanları da görev yapmaya başladı.

Ne var ki 24 Nisan günü okula YÖK tarafından çekilen faks, okul yönetimini ve yıllık 7 bin YTL ücret ödeyen öğrencileri şaşkına çevirdi. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile denetim görevi yapan YÖK, Mersin Deniz Ticaret Meslek Yüksekokulu'nun vakfa maddi aktarımda bulunduğunu ve izinsiz yabancı öğretim elemanları çalıştırıldığını belirterek okulu devletleştirdi. Yüksekokul Mersin Üniversitesi'ne bağlandı. Yüksekokul yöneticileri, karara itiraz ederek yürütmeyi durdurma davası açtı. 7 bin YTL eğitim ücreti ödeyen öğrenciler ise okullarının devletleştirilmesinin ardından eğitim bedelini ödemeye devam edeceklerini duyunca şok oldu. Yüksekokula Mersin Üniversitesi'nden atamalar yapıldı ve öğretim kadrosunun iş akitleri fesh edildi. Okulun kurucu üyesi olan ve öğretim üyeliği yapan kaptan Hakan İlağa "Kasıtlı alınmış bir karardır. Haziran sonu bile beklenmedi" derken, 28 yıl İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan ve halen Mersin Deniz Ticaret Meslek Yüksek Okulu Müdürü olan Prof. Dr. Adnan Ökten ise okulda tasfiye sürecinin başladığını, YÖK'ün raporunda okulda eğitim yetersizliği gibi yuvarlak laflar bulunduğunu belirtti.

Alıntı: Nethaber

Editör: TE Bilişim