Konteyner aktarma merkezi olarak öne çıkacak olan limanın, Doğu Akdeniz’in ‘yükselen yıldızı’ olması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü’nce öncelikli projeler arasında alınan ve Ulaşım Altyapı İhtiyaç Belirleme Çalışması (TINA Türkiye) kapsamında da öncelik alan; ‘Mersin Konteyner Limanı’na yönelik çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi. Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) resmi yayın organı olan ve yine odanın ismini taşıyan aylık dergide yer alan habere göre; konteyner aktarma merkezi (hub port) olarak hizmet vermesi planlanan yeni planın hizmete girmesi halinde de istihdama önemli bir katkı sağlayarak 3 bin kişiye de iş ve aş kapısı olacağı ifade edildi.

Özelleştirilen ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş.’ye devredilen; Mersin Limanı’nın dışında planlanan ‘Mersin Konteyner Limanı’nın transit ve aktarma limanı ‘Hub Port’ hizmeti sunacağı ve toplam kapasitesinin de 12 milyon TEU olacağına dikkat çekildi. Haberde söz konusu limanın Türkiye’nin yanı sıra Hazar Denizi’ne kadar uzanan Asya ve Ortadoğu hinterlandında hizmet vereceğinin altı çizildi.

355 milyon 200 bin Euro’luk tahmini bir bedelle projelendirilen limanın ön fizibilite çalışmalarının yanında Avrupa Birliği (AB) normlarına göre detay fizibilite ve ÇED çalışmalarının da yine AB fonları kapsamında tamamlandığı hatırlatıldı. İmar planı ile ilgili işlemlerin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nezdinde devam ettiğine işaret edilen haberde Mersin Konteyner Limanı’nın 394 hektarlık deniz alanında inşa edileceği belirtildi. Liman bünyesinde konteyner depolama alanları, yükleme boşaltma operasyonları için gerekli makine ve ekipmanlarla birlikte idari ve sosyal tesisler, atık kabul tesisi, bakım onarım alanlarının da yer alacağı dile getirildi.

Limanın işletmeye geçiş sürecinin 5 aşamada tamamlanacağı vurgulanırken, projenin ilk etap kapasitesinin 1.7 ile 1.9 milyon TEU arasında olması hedeflenirken, bütün etapların inşaatının tamamlanmasıyla birlikte 10.3 ile 12 milyon TEU arasında kapasiteye ulaşacağı kaydedildi. Söz konusu limanda aynı zamanda 350 metre uzunluğundaki 60 bin DWT’lik büyük gemiler de dahil olmak üzere yılda ortalama 8 bin adet geminin yine Mersin Konteyner Limanı’na yanaşmasının beklendiği belirtildi.

Editör: TE Bilişim