Mersin, turist sayısını kurvaziyer desteksiz 600 bin kişiye çıkaracak
 
Mısır ve Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle kurvaziyer güzergahından geçici olarak çıkarılan Mersin yine de bu yıl turist sayısını 534 binden 600 bine çıkarma hedefinde. 

Mısır ve Suriye’de yaşanan karışıklıklar Mersin’in kurvaziyer turizmini yakından etkiledi. Olayların başlamasının ardından gemilerin Mersin durağı geçici bir süre askıya alındı. Bunun geçici bir süreç olduğunu anlatan Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, bölgedeki olayların sona ermesinin ardından turların aktif olarak kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.
 
Şu ana kadar Mersin’e 4 gemi geldiğini ve 5 bine yakın yolcunun kenti ziyaret ettiğini dile getiren Olcar, “Mersin turizm çeşitliliği açısından oldukça zengin. Ayrıca ulaşım olanakları da gün geçtikçe iyileşiyor. Bu nedenle kurvaziyerde sorun olsa da geçen yıl resmi rakamlarla 534 bin olan ilimizdeki turist sayısının bu yıl 600 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Gidişat da bu yönde” diye konuştu.

Mısır’da yaşanan karışıklıkların Türkiye turizmini ise olumlu etkilediğini kaydeden Numan Olcar, Mısır’a yanaşacak kurvaziyer gemilerin rotalarını Türkiye’ye çevirdiğini anlattı. Bu nedenle Türkiye kurvaziyer turizminin bir artış yaşadığını dile getiren Olcar, “Mersin ise Alanya ve Antalya ile birlikte bu sıcak alana yakın olmaları nedeniyle artıştan faydalanamadı” dedi.
 
Bu gelişme sonrası özellikle Ege kıyısındaki limanlarda ciddi bir hareketlilik gözlendiğini ifade eden Olcar, İzmir ve Kuşadası limanlarının liderliğini koruduğunu, İstanbul’un aktif olduğunu, Karadeniz’de de Trabzon ve Samsun limanlarında ciddi bir hareketlilik yaşandığını söyledi. Kurucu üyesi oldukları Türkiye Kurvaziyer Platformu ile birlikte Eylül ayında Hamburg’da düzenlenecek önemli bir sektör toplantısına katılacaklarını açıklayan Olcar, “Yaşadığımız olumsuz gelişmelere karşın sıcak kontaklarımızı sürdürüyoruz. Bölgemizdeki sıkıntıların düzelmesine paralel çalışmalarımız kaldığı yerden aynı hızla devam edecektir” diye konuştu.
 
Kurvaziyerde sıkıntı yaşanmasına karşın Mersin’e gelen turist sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Numan Olcar, 2011’de 500 bin olan resmi turist sayısının geçen yıl düşmesi beklenirken 534 bine çıktığını, bu yıl da sektörde durgunluğun devam etmesine karşın 600 bin turist hedeflediklerini söyledi.

Mersin’in turizm cazibesinin sürekli arttığını vurgulayan Olcar, "Bunda turizm çeşitliliğinin yanı sıra kente ulaşımın da giderek kolaylaşması da büyük rol oynadı.Şu anda ara verilmiş olsa da kurvaziyer gemilerin gelmesi, karayolu bağlantılarının düzelmesi, Borajet ile birlikte bölgeye uçak bağlantılarının artması ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. Ayrıca bölgemize gelen turistlerin karayolu ile 2,5 saatte Kapadokya'ya da yine Mersin üzerinden deniz yoluyla Kıbrıs gibi farklı turizm bölgelerine ulaşabiliyor olması da bölgenin cazibesini artırıyor” açıklamasını yaptı.

Marinaların aktif hale getirilmesi lazım
 
Hedeflenen 600 bin turistin Mersin için yeterli olmadığını dile getiren Numan Olcar, 324 kilometrelik geniş bir sahil bandına sahip kentin 30-40 bin yatak yerine 400 bin yatağı bünyesinde barındırması gerektiğini söyledi. Mevcut hedeflemelerin kente haksızlık olduğunu vurgulayan Olcar, “Geniş kıyılarımızı yalnızca kurvaziyer turizmle değil yat turizmiyle de değerlendirmeli, marinalarımızı aktif kullanmalıyız” dedi. Şartlar itibariyle en kötü durumda dahi Mersin’de turist artışı sağlanmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Olcar, “Bu artışta tanıtımların rolü çok fazla. Önümüzdeki süreçte de yurtiçi ve dışı tanıtımlarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Havaalanı ile ilgili vaatlerin arkası dolmalı

Bölge turizminin gelişmesi adına kent dinamiklerinin büyük beklenti içinde olduğu Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili çalışmalara da değinen Numan Olcar şunları söyledi:  “Havalimanı temeli atıldı ama verilen vaatlerin arkası dolarsa faydalı olur. Şu anki haliyle çalışmalar yeterli hızda ilerlemiyor. Bu şekilde devam ederse inandırıcılığını yitirir. Hem gündemde tutulması hem de yapılan inşaatların kamuoyuyla paylaşılıp hedeflerin verilmesi lazım.”
Editör: TE Bilişim