Mersin İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, atık su tesisinin 2 yıl içerisinde tamamlanmasıyla birlikte Mersin denizinin pırıl pırıl olacağını belirterek, Vali Hüseyin Aksoy'un büyük katkıları ile yapılan çalışmalar sonucu deniz turizminin Alanya gibi olabileceğini, hatta o bölgeyi de geçebileceğini söyledi. Saday, denizdeki kirliliğin önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarının altını çizerek, 1 günde 12 siteye toplam 700 bin YTL cezai müeyyide uyguladıklarını ifade etti.

Saday, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'in çevre sorunları hakkında bilgi vererek, bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün denetim mekanizması bu şekilde devam ettiği takdirde, 2 yıl sonra gönül rahatlığıyla Mersin'in istenilen yerinden denize girilebileceğini ifade eden Saday, "17 Ocak 2007 tarihinde Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi'nin temeli atıldı ve şu anda arıtma devreye alındı. Bu çerçevede Mersin'in doğu bölümünün atık su problemi kısmen çözülmüş

oldu. Mayıs ayında Büyükşehir Belediye Başkanlığı Arıtma Tesisi'nin temelini attı. Şu anda bizim denetimlerimizle inşaat hızlı bir şekilde devam ediyor. Denetimlerimiz bu şekilde devam ederse, kirlilik konusunda Mersinliler de el birliği yaparlarsa 2 yıl içerisinde Mersin'in denizi pırıl pırıl olacak" dedi.

Saday, 2 yıla kadar Mersin'deki deniz-kum turizminin Alanya gibi olacağını, hatta o bölgeyi de geçebileceğini belirterek, bu çalışmalarda en büyük katkının ise Mersin Valisi Hüseyin Aksoy'un olduğunu vurguladı.

2006 yılında göreve başladığında hiçbir cezai müeyyide uygulamadığını dile getiren İl Çevre ve Orman Müdürü Hasan Saday, "Denizi kirleten unsurlara yönelik vatandaşları uyardık ve dikkat çektik. Vatandaşlarda farkındalık meydana getirmeye çalıştık. Bugün yapılanlar hoşuma gitmiyor. Ben Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, Mersinliler'in Mersin'e sahip çıkmasını arzu ediyorum. Bugün 1 günde 12 siteye yazdığım cezai müeyyide 700 bin YTL. 2007 yılından bu yana arıtması olmayan ve arıtması olup da

çalıştırmayan toplam 25 siteye ceza yazdık" diye konuştu.

Toros Devlet Hastanesi bahçesine kurulan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu ile Mersin'de solunan havanın kalitesini de ölçebildiklerini ifade eden Saday, bu yıl özellikle kış aylarında eğer hava kalitesi istenilen parametrelerde olmazsa birtakım eylem planları uygulayacaklarının altını çizdi.

Eylem planları içerisinde ilk olarak, hava sıcaklığı 20 derecenin üzerinde olan günlerde soba yakılmaması gibi maddelerin olacağını anlatan Saday, "Hava kirliliği kömürün kalitesi ile de doğrudan ilişkili. Geçen yıl bütün kömür satıcılarından numune alarak laboratuarlarda incelettik ve sonuç olumluydu. Geçen yıl eksenden kaynaklanan bir durum söz konusu olduğu için hava kirliliği arttı. Bu yıl da aynı kirlilik olursa, daha farklı önlemler almaya yöneleceğiz. Ayrıca, motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava

kirliliği de söz konusu. Denetimleri orada da sıklaştırıyoruz. Emniyet Müdürlüğü ile belirli bir program dahilinde araçları da denetliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan, sanayiden kaynaklanan hava kirliliğinin de görüldüğüne dikkat çeken Saday, emisyon izni olmayan sanayi kuruluşlarına cezai müeyyide uygulandığını ve ÇED raporları çerçevesinde yatırımcı kuruluşların da mutlaka emisyon raporlarının incelendiğini kaydetti.

Hasan Saday, çevre kirliği probleminin çözümünün tek kişinin yapacağı bir iş olmadığını, Mersinliler'in ortak hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Kaybeden tüm Mersinli olur. Görevimizin ağır olduğunun bilincindeyiz. Hedefimiz ceza yazmak veya üretimin önüne takoz olmak değil. Emanet aldığımız dünyayı bizden sonrakilere aynen iade etmek. Ağaçlandırmada Türkiye birincisiyiz. Kolay olmuyor bunlar. Bu memlekete ahtı vefa borcumuz var. Bu devletin ve memleketin beklemeye tahammülü yok. Biz bataklıkta boğulalım, gelecek nesil köprü vazifesi olarak bizi kullansın diye çalışıyoruz."

Çöp sorununun da Mersin'e yakışmadığının altını çizen Saday, "Ben suçlu aramıyorum, kaybeden Mersin. Biz Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Bakanlık olarak çöp konusunda elimizden gelen her türlü imkanı seferber etmiş durumdayız. Aktüel durumdaki mevcut alanın rehabilite edilmesi noktasında da çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Kaynak : sondakika.com

Editör: TE Bilişim