Mersin’de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Törende, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısını Refah Şehitleri Anıtı önünden denize çelenk bırakıldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Mersin Liman Başkanı Savaş Çakmak ile protokol üyeleri katıldı. Mersin Liman Başkanı Savaş Çakmak’ın, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.

Törende günün anlamına ilişkin bir konuşma yapan Mersin Liman Başkanı Çakmak, bu yıl Türk denizlerinde ve karasularında kapitülasyonların kaldırılmasının 88. yıldönümünü kutladıklarını söyledi. Kapitülasyonun, Türk ulusu açısından Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği Kurtuluş Savaşı’nın denizlerde kazanılmış bir diğer büyük zaferi olduğunu vurgulayan Çakmak, “Bu kanun, denizlerimize sahip çıkılması bilincini yaratmasının yanında, denizciliğin gelişmesinde de mihenk taşı olmuştur. Ülkemizde 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren 815 sayılı Kabotaj Kanunu ile Türk limanlarının işletilmesi, Türk limanları arasındaki her türlü yük ve yolcu taşımacılığı, kılavuzculuk ve römorkörcülük hizmetleri, denizlerimiz ve iç sularımızdaki su ürünleri avcılığı, iç sularımızdaki yük ve yolcu nakliyesi, dalgıçlık gibi faaliyetler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere ait bir hak olarak verilerek, yabancıların denizlerimizden elde etmiş olduğu sayısız çıkarlara son verilmiştir” dedi.

Türkiye’nin dış ticaret yükünün yüzde 87’sinin denizyoluyla taşındığına dikkat çeken Çakmak, bu anlamda denizciliğin geliştirilmesi için gerçekleştirilen yatırımların ve bu alanda yürütülen faaliyetlerin çok önemli olduğunu belirtti. Türkiye’nin, son yıllarda yürütülen denizcilik politikaları çerçevesinde bu alandaki faaliyetlerini yoğunlaştırarak, ‘denizci millet, denizci ülke’ kimliğini sahiplendiğini de vurgulayan Çakmak, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz, yürütülen çalışmalar çerçevesinde 19. sıradan 13. sıraya yükselmiş, kara listede olan Türk bayraklı gemilerimizin beyaz listeye geçişi sağlanmıştır. 2023’e kadar Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWT’ye ulaşması ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alması, denizcilikte 100 bin zabit, 350 bin tayfa, 1 milyon amatör denizci sayısına erişilerek uluslararası denizcilik istihdamına katkı sağlanması ve her 75 kişiden birinin tekne sahibi olmasını sağlayacak teşvik tedbirlerinin alınması hedeflenmektedir. Bizlerin hedeflerine ışık tutan Atatürk ve aziz şehitlerimizi minnetle anıyor, tüm denizcilik camiamızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin sona ermesinin ardından, törene katılanlar yürüyerek meydanın karşısındaki Atatürk Parkı’na geçtiler. Vali Yardımcısı Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Erhan, Ulaştırma ile Liman Başkanı Çakmak, Refah Şehitleri Anıtı önünden, Atatürk ve tüm deniz şehitleri anısına denize çelenk bıraktılar.

Editör: TE Bilişim