Mersin-Trieste arasında RO-RO seferi

Mersin ile İtalya'nın Trieste kenti arasında Ro-Ro seferleri başlatıldı. Seferlerin açılış törenine Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de katıldı. 

UN RO-RO İşletmeleri AŞ ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ'nin ortak girişimiyle başlatılan Mersin-Trieste Ro-Ro seferlerinin açılış törenine, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen katıldı.

Tüzmen törende yaptığı konuşmada, daha önce Mersin için gerçekleştirmeyi taahhüt ettiği ''5 T'' modelini (tarım, ticaret, taşımacılılık, teknoloji ve turizm) teker teker uygulamaya geçirdiklerini söyledi.

Mersinli'ye verdiği sözlerin ''balon çıkmadığını'' ve hepsini uygulamaya geçirdiklerini ifade eden Tüzmen, ''Mersin'den İtalya'nın Trieste kentine Ro-Ro gemimiz 67 saatte gidecek. Kara yoluyla gidilirse en az yüzde 20 daha fazla maliyet, hem de süre olarak çok daha zaman alacak. Farklı gümrük kapılarından farklı yönetmeliklerden, farklı bürokrasiden geçmeden direkt Mersin'den Trieste'ye Avrupa'nın göbeğine yüklerimizi göndermiş olacağız'' dedi.

Mersin Limanı'nın özelleşmesinden sonra, limanın çok hızlı bir şekilde kapasitesini artırdığını kaydeden Tüzmen, şöyle konuştu:

''Artık, Mersin ihracatında yeni bir kapı açılmış oldu. Bu sadece Mersin'in ihracatını artırmakla kalmayacak. Mersin'in ihracatı dünyada yaşanan bütün krize rağmen, ihracat devleri Güney Kore, İtalya ve Japonya'nın ihracatları baş aşağı doğru yüzde 30-60 gerilerken Mersin'in ihracatı narenciye ile yüzde 35 artmış durumda. Etrafımız ne kadar karanlık olursa olsun, şartlar ne kadar kötü olursa olsun Mersin'in ayrı bir özelliği var. Mersin, böyle durumda dahi ihracatını artırabilme becerisini gösterebilen bir şehrimiz.''

Tüzmen, Ro-Ro seferleriyle yalnız Mersin ve Türkiye'nin değil, komşu ülkelerin de yüklerini taşımayı hedeflediklerini belirterek, ''Bu son derece önemli bir olay. Mersin'in tanıtımı için çok önemli'' dedi.

-''MERSİN, LOJİSTİK ÜS OLACAK''-

Mersin-Trieste Ro-Ro seferlerinin ''bir hayal'' olduğunun söylendiğini ancak, bunun cevabının bugün başlatılan seferlerle verildiğini ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:

''Bizim söylediğimiz sözler yerde kalmaz. Verdiğimiz sözlerin hepsini yerine getiririz. O nedenle çalışmalarımızı hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Çukurova Uluslararası Hava limanının zemin etüt çalışmalarını başlattık. Diğer en önemli çalışmaların birinde ise Mersin lojistik üs olarak konuşlandırılmıştır. Yapacağımız projede yaklaşık 5 bin dönümlük bir arazide 300 milyon dolarlık bir yatırımla, en az 12 bin kişinin istihdam yapacağı bir lojistik planlıyoruz. Bunun çalışmaları başlatıldı ve en son fizibilite çalışmaları bitirildi.''

-DİĞER KONUŞMACILAR-

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy da, bugünün Mersin için tarihi bir gün olduğunu belirtti.

Mersin Limanının Doğu Akdeniz'in en önemli limanlarından biri haline geldiğini ifade eden Aksoy, sürecin daha da iyileşerek devam etmesini diledi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut da Mersin açısından önemli olan ve yıllarca mücadelesi verilen seferlerin başlatılmasının kent adına önem ve şans yarattığını belirtti.

Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu da 2 yıldır bu hat için çok çaba sarf ettiklerini, bu hattın hayata geçirilmesi ile Türkiye'nin Akdeniz'in yanı sıra Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinin sıkıntısının çözüleceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Tüzmen ve Vali Aksoy beraberindekilerle ilk gemiyi uğurladı. Seferlerin haftada bir kez gerçekleşeceğini, talep olması durumunda bunun artırılacağını bildirdi.(aa)

 

Editör: TE Bilişim