Mersin Serbest Bölgesi Eski Hızına Kavuşuyor

Mersin Serbest Bölge İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, 2004 yılında yapılan yasal düzenlemeyle Mersin Serbest Bölgesi'nin bir gerileme süreci yaşadığını hatırlatarak, "Bir kısım teşviklerin tekrar geri kazandırılması ve çifte vergilendirmenin kaldırılmasıyla işlem hacmi 2.4 milyar dolara çıkan Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye'deki serbest bölgeler arasında tekrar 4. sıraya yükseldi" dedi.

Mum, yaptığı açıklamada, Mersin Serbest Bölgesi'nin 2007 yılında yapmış olduğu faaliyetleri ve 2008 yılı için beklentilerini anlattı. Mersin Serbest Bölgesi'nin 2003-2004 yıllarında 2.7 milyar dolara çıkan işlem hacminin olduğunu anımsatan Mum, bu rakamın Mersin Serbest Bölgesi'nin kuruluşundan bugüne kadar ulaştığı en yüksek değer olduğunu vurguladı. 2004 yılında yapılan yasal düzenlemeyle vergi teşviklerinin azaltıldığını ve buna paralel olarak işlem hacminin de azaldığını dile getiren

Edvar Mum, "Daha sonra yapılan çabalarla bir kısım teşviklerin tekrar geri kazandırılması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi neticesinde, Mersin Serbest Bölgesi faaliyetlerini artırdı. Gelinen noktada Mersin Serbest Bölgesi bu yıl 2.4 milyar dolar civarında bir işlem hacmine ulaşmış bulunuyor. Geçen sene bu rakam 1.8 milyar dolardı, dolayısıyla yüzde 30'un üzerinde bir artış söz konusu bu yıl. Bunu da Mersin Serbest Bölgesi için 'yeniden toparlanma süreci' ve bir 'başarı' olarak nitelendiriyoruz" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde hükümetten beklenen diğer bir yasa değişikliğinin daha bulunduğunu ifade eden Mum, işçi ücretlerinde vergi istisnalarının devam ettirilmesini beklediklerini, bu yönde yapılacak bir düzenlemenin, Serbest Bölge'nin işlem hacmini daha da yukarıya çıkaracağını kaydetti. İşçi ücretlerindeki vergi istisnalarının devam ettirilmesinin, aynı zamanda üretim faaliyetlerinin teşvik edilmesi amacını da taşıdığını anlatan Mum, şöyle konuştu:

"Bölgede yeni yatırımcılardan üretim faaliyetleri konusunda da talepler alıyoruz. Bu yasa düzenlemesiyle beraber, üretim faaliyetlerindeki artışın da yansıması, Mersin Serbest Bölgesi'nin işlem hacminin önümüzdeki yıl daha da artacağını gösteriyor. Tabii işlem hacminin artması demek, istihdamın da artması demektir. Mevcut durumda Mersin Serbest Bölgesi'nde 7 bin 700 kişi istihdam ediliyor. Mersin için bu çok önemli bir rakam. Yapılacak teşvik değişimleri ile beraber yeni yatırımların da Mersin Serbest

Bölgesi'ne kazandırılması mümkün olursa, istihdamın da 9 binlere ulaşabileceğini söyleyebiliriz. Böylece, sadece ticaret hacmi olarak değil, aynı zamanda Mersin ekonomisine de reel bir girdi sağlanacaktır. Çünkü burada çalışan her 1 kişinin 4 kişiyi geçindirdiği düşünülürse, yaklaşık 30 bin kişiye ulaşan bir ekonomik destek, Serbest Bölge tarafından Mersin'e verilmiş olacaktır."

Mersin Serbest Bölgesi'nin Akdeniz'in doğu kenarında, Mersin Limanı'nın hemen yanında bulunması sebebiyle önemli bir lokasyona sahip olduğuna dikkat çeken Mum, "Bu anlamda biz Akdeniz'deki serbest bölgeler içerisinde en başarılıyız. Türkiye'deki serbest bölgeler içerisinde ise, Mersin Serbest Bölgesi olarak 4. sıradayız. Bu yıl ki atağımızla birlikte tekrar Mersin Serbest Bölgesi, Türkiye serbest bölgeleri arasında 4. sıraya yükseldi. Mersin Serbest Bölgesi'nin aynı zamanda kendi rıhtımlarının olması da önemli bir avantajdır" şeklinde konuştu.

SERBEST BÖLGE'DE ARTIK TÜRK MENŞELİ HAMMADDELER İŞLENİYOR

MESBAŞ Genel Müdürü Edvar Mum, Mersin Serbest Bölgesi'nin ilk kurulduğu yıllarda konfeksiyona dayalı bir üretim gerçekleştirdiğini hatırlatarak, "O dönemlerde bütün hammaddeler hep yurt dışından geliyordu. Biz burada sadece fason işçilik yapıyorduk. Yani sadece işçilikle bir katma değer yaratılıyordu. Bizim amacımız, Türkiye'nin hammaddesini ve ara mallarını kullanarak bir üretimi ortaya koymaktı ve şu an Mersin Serbest Bölgesi bunu da başardı. İçinde bulunduğumuz durum itibariyle, geçmişle yaptığımız

mukayesede artık Türkiye'deki hammadde yani Türkiye'nin kumaşı, ipliği, düğmesi ve diğer bütün ürünleri Serbest Bölge içerisinde kullanılıyor. Burada ortaya çıkan ürünün yüzde 100'ü Avrupa'ya gönderiliyor. Bu da bölgedeki üreticilerin başarısıdır" diye konuştu.

Kaçakçılıkla ilgili olarak da geçmiş dönemlerde ortaya çıkan bazı araştırmaların ve yargıya intikal eden olayların olduğunu dile getiren Mum, bölgede 600'e yakın firmanın faaliyet gösterdiği dönemde birkaç firmanın bu tür olaylara tenezzül etmiş olmasının, hiçbir zaman Mersin Serbest Bölgesi'nde yapılan tüm işletmeleri zan altında bırakmaması gerektiğini kaydetti.

BARZANİ'NİN MERSİN SERBEST BÖLGESİ'NDE ŞİRKETLERİ OLDUĞU İDDİASI

Edvar Mum, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Mersin Serbest Bölgesi'nde şirketleri olduğu iddiası ile ilgili olarak da şunları kaydetti:

"Serbest Bölge'de faaliyet gösteren tüm ticari firmaların ruhsatları müsteşarlık tarafından veriliyor. Burada bu şekilde intikal eden somut bir olay ya da şirket olsaydı zaten ülkemizde hükümetin politikaları doğrultusunda bu ruhsatlar mutlaka iptal edilirdi. Olaya bu şekilde bakmak lazım. Bunun yanı sıra ülkemizde yasal araştırmalar yapan istihbarat kurumları var. Eğer somut olarak çıkıp 'Şu şirketler Barzani'ye ait' denilebiliyorsa, -ki öyle bir şeye rastlanılmadı- bu firmaların faaliyetleri

durdurulurdu. Bu anlamda da sadece buradaki birkaç firmanın ismi verilerek hedef gösterilmesi yanlış olur. Basında çıkan haberlerden sonra o firmalarla ilgili olarak incelemeler yapıldı ve böyle bir şeye rastlanmadı. Eğer bundan sonra herhangi bir firmada böyle bir şeye rastlanırsa, o firmanın faaliyetleri de durdurulur".

sondakika.com

Editör: TE Bilişim