Mersin’de çevre alarmı

Mersin'in Karaduvar sahilinde meydana gelen akaryakıt sızıntısı, çevre halkını harekete geçirdi. Dolum tesislerinin iletim hattından sızdığı ileri sürülen akaryakıt, akıntıyla Karaduvar sahiline ulaşarak siyah bir tabaka oluşturdu.

Sızıntı, balıkların ölmesine neden olurken, Karaduvar halkı, yetkilileri bu çevre kirliliğinin önüne geçmeye çağırdı. Mersin'in petrol dolum tesislerinin bulunduğu Karaduvar Mahallesi'nde, öğleden sonra meydana gelen olayda, denizin sahil kesimini siyah bir tabaka kapladı. Keskin bir kokuyla birlikte gözlerde ve boğazda yanmaya neden olan tabakanın, petrol dolum tesislerinin gemilerden akaryakıt aktarımı için döşedikleri borulardan sızan akaryakıt olduğu öne sürüldü. Rüzgarın etkisi ve akıntıyla birlikte Karaduvar'ın merkezi olan sahile kadar ulaştığı belirtilen deniz yüzeyindeki tabakanın, tutuşturulunca alev alması ise dikkat çekti.

Karaduvar'a gözleri ve boğazı etkileyen keskin bir koku hakim olurken, sızıntının balıkların ölmesine de yol açtığı ileri sürüldü. Öte yandan, Sahil Güvenlik görevlileri de deniz yüzeyini kaplayan siyah tabakadan incelenmek üzere örnek aldı.

Bu arada, daha önce de benzer durumlarla karşılaşan Karaduvar halkı, sahile toplanarak tepkilerini dile getirdi. Karaduvarlı bir balıkçı, bu görüntüleri her zaman yaşadıklarını, artık bu sızıntılara aşina olduklarını söyledi. Bugün bu tabakanın, akıntının etkisiyle sahile kadar ulaştığını belirten balıkçı, sızıntıların önlenmesi için birkaç defa yetkililere başvurduklarını, ancak sonuç alamadıklarını dile getirerek, "Boru hatlarının bağlantıları, tuzlu sudan dolayı zamanla çürüyor. Bağlantıların yenilenmesi gerekiyor. Bu yenilenme olmayınca fırtına ve dalgaların etkisiyle sızıntı oluyor. Bu sızıntı her zaman denizin üzerinde yürüyüp gidiyor. Ne yöne gidiyor belli değil, Tuzla'ya mı gidiyor, Mezitli'ye mi gidiyor? Her yere gitmesi mümkün. Buradaki kirlilik olduğu sürece balıkçılık olmaz. Avrupa Birliği'ne (AB) girmek istiyorsak önce denizimize saygılı olmamız lazım. Çünkü, bir AB heyeti gelip bunları görse zaten, 'Siz kendinize sahip çıkmıyorsunuz ki, gelip bize üye olacaksınız' diyecek. Şapkamızı önümüze alıp düşünmemiz lazım. Çevresi olmayan yurt, yurt değildir" diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim