Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Mersin Limanı’nda 2011 yılında yük taşıma istatistikleri incelendiğinde; yüklemenin geçen yıla göre yüzde 11 azalarak 9 milyon 408 bin 775 tona gerilediği, boşaltmanın ise yüzde 3 artarak 14 milyon 213 bin 504 tona yükseldiği görüldü. Boşaltma işlemlerindeki bu artışa karşın toplam yük trafiği yükleme yüklerindeki azalışın etkisiyle yüzde 3 azalarak 23 milyon 622 bin 279 ton olarak gerçekleşti. Söz konusu azalışta dahili ve ihracat yükleri etkili oldu.
 
Liman faaliyetleri aylık bazda incelendiğinde ise Mersin Limanı’nda toplam yük trafiğinde Kasım ayındaki azalış, Aralık ayında yerini artışa bırakırken, Aralık ayında bir önceki aya göre artışta dahili, ithalat ve ihracat yükleri etkili oldu. 2011 yılı Aralık ayındaki yükleme, 2010 yılının Aralık ayına göre yüzde 2 azalarak 837 bin 881 tona, boşaltma yüzde 4 azalarak 1 milyon 175 bin 377 tona, toplam yük trafiği de yüzde 3 azalarak 2 milyon 13 bin 218 tona geriledi. Söz konusu gelişmede dahili ve ithalat yüklerindeki azalışın etkili olduğu görüldü.
 
2011 yılında Mersin Limanı’ndan yapılan ihracat da önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında azaldı. Bu azalışta toplam ihracat yükleri içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olan maden ve tahıl yüklerindeki azalışın etkisi oldu. İhracat yükleri içerisinde önemli payı olan genel kargo, gıda maddeleri ve çimento yüklerinde ise artış gerçekleşti. Mersin Limanı’ndan yapılan ihracattaki gelişmeler aylık bazda incelendiğinde ise maden, genel kargo ve gıda maddeleri yüklerinde Kasım ayındaki azalış Aralık ayında yerini artışa bıraktı. Yine 2011 yılında limandan yapılan ithalatın artış hızı da yavaşlarken, petrol ürünleri ve genel kargo ithalatındaki azalışın etkisiyle, yıllık bazda ithalat artışının yüzde 1 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Söz konusu dönemde tahıl ve kimyevi maddeler ithalatında ise artış olduğu gözlendi. İthalattaki gelişmeler aylık olarak incelendiğinde; Kasım ayındaki azalışın tahıl ve gıda maddeleri yüklerindeki artışın etkisiyle Aralık ayında yerini artışa bıraktığı da görüldü.
 
2011 yılında, dahili taşımacılık yük hareketi de petrol ürünleri yüklerindeki gerilemenin etkisiyle önceki yıla göre yüzde 16 oranında azalarak 1 milyon 53 bin 481 ton olarak gerçekleşti. Aynı dönemde transit taşımacılık yük hacmi ise önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarak 2 milyon 43 bin 206 tona yükseldi. 2011 yılında konteynır adeti bazında (TEU) da geçen yıla göre yüzde 10 oranında artış olurken, geçen yıl Mersin Limanı’na operasyon için uğrayan gemi sayısında da yüzde 1 azalış meydana geldi ve limana 4 bin 379 adet gemi uğradı.
Editör: TE Bilişim