Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, Mersin Limanı'nın elleçleme miktarıyla tarihinde ilk defa İzmir Limanı'nı geçerek, büyük bir başarıya imza attığını söyledi. Tezkan, MIP'in asıl amacının, Mersin Limanı'nı 'transit liman' yapmak olduğunun altını çizdi.

Tezkan, yaptığı açıklamada, özelleştirme sonrası geçen 3 aylık dönemde, Mersin Limanı'nda sistemi düzenlemeyi başardıklarını hatırlatarak, bu kısa sürede yapılan yatırımlarla, işlem hacminin yüzde 32 oranında arttığını söyledi. Bütün bu gelişmelerin bir tesadüf olmadığını ifade eden Tezkan, "Mersin Limanı, PSA-AKFEN gibi iki büyük ve deneyimli şirketin yönetimindedir. PSA, dünya çapında 25 limandan oluşan ağa sahip ve liman işleten ikinci büyük şirket. Mersin Limanı, PSA'nın Singapur dışında yaptığı 3.

büyük yatırımdır. AKFEN ise, Türkiye için önemli büyük kuruluşlardan biridir. Diğer sektörlerde de elde ettiği başarı grafiği her geçen gün yükselmektedir. Bizler de Mersin Limanı'nın Türkiye için önemini kavrayarak, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Mersin Limanı'nı devraldıkları günden bugüne kadar, çalışmalarını müşteri memnuniyeti yönünden planlamaya çalıştıklarını anlatan Tezkan, işlerin kısa sürede tamamlanması ve sıkışıklığın giderilmesi için öncelikle yatırım yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini vurguladı.

MIP Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, şu ana kadar yapılan yatırım miktarının 30 milyon doları geçtiğine işaret ederek, "Belirlenen hedefler doğrultusunda, imtiyaz süresi içerisinde ek teknoloji, ekipman ve sistem yatırımı yapıldı. İşletmeyi devralmamızın ardından dünyada 70, Türkiye'de ise ilk olan 450 bin euroluk konteynır istifleme makinesinin yanı sıra 20 ton kapasiteli 4 makine aldık. 6-7 ayda gelecek olan makineleri 1.5 aylık sürede teslim aldık. Artık liman içerisinde ekipman sıkıntısı

kalmamıştır. Ekipman istihdamı sağlanınca çalışma verimliliği de arttı. Geçtiğimiz ay yüksek çalışma performansı gösteren ve 7.5 saatte 237 konteynır elleçlemesi yapan operatörlerimiz oldu. MIP olarak, onların bu başarısını, diğer operatörlerimizi de teşvik etmek amacıyla ödüllendirdik. Şimdi ise, yine büyük bir sorun olan alt yapı çalışmalarına başladık" diye konuştu.

Aciliyet gerektiren ve betonlanması gereken birçok alanın yeniden yapılandırıldığını ancak, alanın oldukça geniş olduğunu dile getiren Tezkan, limanın istenilen standartlara gelebilmesi için, çok daha fazla çalışma ve çok daha fazla zamanın gerekli olduğunu kaydetti.

"Bizi en çok mutlu eden konu ise, gemi yanaşma planlarımız sayesinde, gemi bekleme sürelerinin kısalmış olmasıdır" diyen Kürşat Tezkan, artık gemilerin rıhtıma yanaştığı andan itibaren beklemediğini, en kısa sürede rıhtımdan ayrılması için çalışıldığını, bu durumun da özellikle ithalat ve ihracatçılar için oldukça memnuniyet vericiği olduğunu söyledi. Yapılan çalışmalarla MIP'in, şimdiye kadar alınamayan sonuçları Mersin Limanı'na kazandırdığına dikkat çeken Tezkan, işlerin hız kazanmasıyla, önceki

aylara ait elleçleme rekorunun geçildiğini ve aradaki farkın her ay biraz daha fazla açıldığını bildirdi.

Tezkan, 2006 yılı Haziran ayında 58 bin 282 TEU elleçleme yapılırken, 2007 yılı Haziran ayında ise bu rakamın 72 bin 439 TEU'ya ulaştığına vurgu yaparak, 14 bin 157 TEU'nun önemli bir fark olduğunu söyledi. 2006-2007 Temmuz aylarına bakıldığında ise, TEU farkının 18 bin 306'ya kadar yükseldiğinin görüldüğünü anlatan Tezkan, ilk defa 2007 Temmuz ayı elleçleme miktarıyla Mersin Limanı'nın İzmir Limanı'nı geçtiğini, yakalanan bu başarı çizgisini devam ettirmek için çalışmaları aynı ölçüde sürdüreceklerini

kaydetti. Kürşat Tezkan, bütün bu gelişmelere bakıldığında, Mersin Limanı'nın özelleştirilmesinin, Türkiye'nin geleceği için iyi bir karar olduğunu ifade ederek, "Önceki yıllarda, MIP'in elleçleme oranlarını belli aralıklarla karşılaştırıyoruz. Ortaya çıkan tablo, Mersin Limanı'nın doğru yolda ilerlediğini gösteriyor. Bu iyileşme Mersin halkı ve ekonomisini olumlu yönde etkileyecek, Türkiye'nin ise daha rekabetçi bir yapıya ulaşmasında büyük rol oynayacaktır" şeklinde konuştu.

MIP'in asıl amacının, Mersin Limanı'nı "transit liman" yapmak olduğuna dikkat çeken Tezkan, şunları söyledi:

"Mersin Limanı'nın 'transit liman' olması durumunda, ithalat ve ihracat taşıma giderleri düşecek, bu da direkt müşterilere yansıyacaktır. Böylece ihracatçılarımızın yurt dışında rekabet şansı yükselecektir. Ayrıca, Türkiye'nin limancılık hizmetleri vermesiyle döviz girdisi artacağından, ülkemizin geleceği için önemli katkılar sağlanacaktır. Limanın yeni işleticisi olarak, Mersin Limanı'nı Türkiye'nin menfaati için, Akdeniz'de verimli ve en üst seviyede hizmet verilen bir liman haline dönüştürmek

arzusundayız. Yaptığımız çalışmalar sayesinde kısa zamanda önemli başarılar elde edilmiştir. MIP, aldığı sorumlulukla, en kısa sürede Mersin Limanı'nı Akdeniz'in en önemli limanı yapmak için çalışacaktır."

Kaynak:sondakika.com

Editör: TE Bilişim