"MERSİN-LAZKİYE DENİZ OTOBÜSLERİ SEFERLERİ YENİDEN HAYATA GEÇİRİLMELİ"  

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye ile Suriye arasındaki ticaretin tek taraflı olmaması, iki ülke arasında yapılan ithalat ve ihracat rakamlarının da dengede olması gerektiğini söyledi.

MTSO ve Forza Fuarcılık tarafından ortaklaşa organize edilen 'Mersin 3. Yapı ve Emlak Fuarı' kapsamında Suriye'nin Halep kentinden Mersin'e gelen işadamları, kentte bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. Halep Ticaret Odası adına gelen heyet, MTSO'yu da ziyaret ederek burada Mersinli işadamlarıyla bir araya geldi.

Ziyaret esnasında konuşan Heyet Başkanı Jyad Hemadani, Suriye ile Türkiye arasında 2007 yılında imzalanan 'Serbest Ticaret Anlaşması'na dikkat çekerek, söz konusu anlaşmanın her iki ülkeye de cesaret verdiğini savundu. Hemadani, "Biz karşılıklı ilişkilerin daha iyi bir noktaya taşınmasından yanayız ve bunun için çalışıyoruz. Mersin'e geliş amacımız olan 'Yapı ve Emlak Fuarı'nı çok beğendik. İstanbul'da görürüz dediğimiz birçok şeyi bu fuarda gördük. Gelecek yıllarda fuarlarınızda katılımcı olarak yer almak isteriz" dedi.

Suriye ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ağırlıklı olarak Halep-Gaziantep arasında gerçekleştiğini ancak kendilerinin bunu ağı Halep-Mersin olarak geliştirmek istediklerine dikkat çeken Hemadani, Halep ve Mersin arasında bir süre önce başlatılan 'Hızlı Tren Seferleri'ne dikkat çekti ve bu seferlerin de iki yerleşim bölgesi arasındaki ulaşım sorununa da ciddi bir şekilde çözüme kavuşturduğunu anlattı.

Ziyaretten duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Suriye ile 2002 yılından bu yana iyi ilişkiler içinde olduklarına işaret ederek, 2003 yılında 100 kişilik bir işadamıyla birlikte Suriye'de bir iş gezisi düzenlediklerini hatırlattı. Şerafettin Aşut, Hama-Halep-Homs şehirlerini kapsayan iş gezisi kapsamında oldukça önemli bağlantılar kurduklarını anlattı.

2006 yılında hayata geçirilen Mersin-Lazkiye Deniz Otobüsü Seferleri'nin bugün yaşanan bazı sorunlar nedeniyle iptal edildiğini vurgulayan Aşut, seferlerin yeniden başlatılması noktasında girişimlerde bulunduklarını ve amaçlarının da ikili ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu söyledi. Ticaretin tek taraflı olmaması gerektiğini ifade eden Aşut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2008 yılı verilerine göre Mersin'in Suriye'den ithalatı 11 milyon dolar. Suriye'ye yapılan ihracat ise 54 milyon dolar civarında. Arada çok büyük fark var. Bu rakamların dengeli olması gerekiyor."

MTSO Meclis Başkanı Faik Burakgazi de Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin, Osmanlı Dönemi'nden bu yana en sıcak dönemini yaşadığının altını çizerek, Dünyadaki son gelişmeler ve Türkiye'nin komşu ülkelere daha da önem göstermesi iki ülke arasındaki ilişkinin artmasında etkin olan önemli faktörlerdir. Bizler de yerel yönetimler olarak bu ilişkilerin gelişmesi çabasındayız" diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim