Merhum Başkana isim vefasızlığı

İzmir’de merhum başkanlarından İhsan Alyanak’ın ismini taşıyan yolcu vapuru 2011’de battı. Bu zamana kadar Alyanak isminin Büyükşehir’in yeni aldığı vapurlara verilmemesi aileyi derinden üzdü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2000 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nden devraldığı 7 yolcu vapurundan birisi olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından İhsan Alyanak'ın ismini taşıyan yolcu vapuru, Temmuz 2011'de Konak Vapur İskelesi'nden hareket ettikten kısa bir süre sonra mendireğe çarparak battı. Konak Vapur İskelesi'nde batan vapur, uzun uğraşlar sonucu bulunduğu yerden çıkarılarak hurdaya ayrıldı, ardından da Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde parçalandı.

Aradan geçen 5 yıllık süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi, iç körfezde konforlu ve hızlı yolcu taşımacılığı yapmak, ekonomik ömrünü doldurmuş eski gemileri seferden çekmek amacıyla 15 adet yeni yolcu vapuru alımı gerçekleştirdi. Bu güne kadar 13'ü teslim edilen vapurlara İzmir'e büyük hizmetlerde bulunan spor ve sanat adamlarının isimleri verilirken 'Efsane Başkan' olarak da anılan İhsan Alyanak'ın ismi unutuldu.

Uzun süredir sessizliğini koruyan Alyanak ailesi İhsan Alyanak'ın ölümünün 9 yıldönümünde yaşananlara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. İhsan Alyanak'ın bir dönem Çiğli Belediye Başkanlığı da yapan oğlu Tevfik Alyanak, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yayınladığı mesajda yaşananlara isyan etti.

Babası İhsan Alyanak'ın geçmişte İzmir Belediye Başkanlığı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanlığı yaptığını hatırlatan Tevfik Alyanak; "Babam İhsan Alyanak'a İzmir'liler 'Efsane başkan' diyorlar. Bundan daha büyük makam da, unvan da yok. Şimdi ben evladı olarak soruyorum. Niçin söz verdiğiniz halde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bir gemiye vermiş olduğu İhsan Alyanak ismini geriye iade etmiyorsunuz? Bugün babamın 9. ölüm yıldönümü. İzmir tarihine not düşmek için 9 yıl sonra ilk defa yazıyorum" dedi.

Egeli Sabah'ın ulaştığı Tevfik Alyanak bir takım ilçe belediye başkanlarının İzmir'in çeşitli yerlerine babası İhsan Alyanak'ın ismini verdiğini hatırlatarak "Onlara ailem ve kendim adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Benim belediye meclis üyeliği ve belediye başkanı olarak görev yaptığım büyükşehir meclisi, merhum Ahmet Piriştina'nın önerisi ile şehir hatları vapurlarından birine babamın ismini verdi. O süreçte babam, yaşarken bir gemiye isminin verilmesinden ötürü çok mutlu olmuştu. Vapur daha sonra Konak'ta battı. Aradan 5 yıl geçti. Biz Alyanak ailesi olarak umar ve beklerdik ki büyükşehir belediyesi yeni satın aldığı 15 adet yolcu vapurundan birisine babamın ismini versin. Ben ve ailem olarak bunu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bekliyor ve istiyoruz" diye konuştu.

ANLAM VEREMİYORUM

Yaşananlara bir anlam veremediğini belirten Alyanak, şöyle devam etti; "Mevcut İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu da babamı seven, sayan bir belediye başkanımız. Ama neden babamın ismini iade edip bir gemiye vermiyor anlamış değilim. Merhum Ahmet Piriştina döneminde belediye meclisinde tüm siyasi parti temsilcilerinin oy birliği ile aldığı bir karardı. Bu var olan bir şey. Bu kazanılmış hak gibi bir şey. Siz bu hakkı, ismi zaten vermişsiniz. Mutlaka devam ettirilmesi gerekiyordu. Bu vefadan öte bir hakkın teslimidir. Sayın Aziz Kocaoğlu ile bu konuda aile olarak bir şey konuşmadık. Bu artık bizden çıkmış bir taleptir. Alyanak ailesi olarak sayın başkandan bunu bekliyoruz."

İHSAN ALYANAK KİMDİR?

İhsan Alyanak 1924 yılında İzmir'de doğdu. Gençliğinde sporun her dalıyla uğraşan paraşüt, pilotluk bröveleri alan Alyanak daha çok boksörlüğüyle tanındı, milli takıma kadar yükseldi. Gençliğinde sol akımların içinde olan Alyanak CHP'ye de genç yaşta üye oldu. Mali müşavirlik yaparken DP'nin simge isimlerinden Osman Kibar'a 1973 yerel seçimlerinde CHP'den rakip olan İhsan Alyanak, büyük oy farkıyla seçimi kazandı. 1980 darbesiyle başkanlık koltuğunu bırakmak zorunda kalan Alyanak görev yaptığı süre içinde sanatçılarla olan yakın dostluğu, kendisini eleştirenlere karşı öfkesiyle tanındı. Alyanak 4 çocuk 8 torun sahibiydi. Vefat etmeden 7 yıl önce beyin ameliyatı olmuş, kalp, şeker rahatsızlığı çekiyordu.

Editör: TE Bilişim