Nisan ayında beklenen yağmurlar yağmayınca İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı yüzde 50'nin altına düştü. Şu an kente su sağlayan 10 kaynaktaki kullanılabilir su miktarı sadece 428 milyon metreküp...

İSKİ'nin kente günde ortalama 2 milyon metreküp su verdiğini belirten belediye yetkililerine göre, sonbaharda yeterli miktarda yağmur yağmazsa barajlarda damla su kalmayacak. Şu andaki mevcut su da kasım ayında tükenecek. Ancak yaz mevsiminde oluşacak buharlaşma, kirlilik ve su kullanımındaki muhtemel artış nedeniyle rezervin daha önce tükenmesi de ihtimal dahilinde.

Çare, Melen Projesi'nde

Kritik durum için harekete geçen ve geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde DSİ yetkilileriyle bir toplantı yapan yetkililer, Başkan Kadir Topbaş'ın, Melen Projesi'nin hızlandırılmasını istediğini söyledi. İstanbul'a 170 kilometre uzaklıkta olan ve Sakarya'da denize dökülen Belen Çayı'ndan İstanbul'a su getirecek olan proje, DSİ tarafından yürütülüyor. Projenin ilk aşamasında İstanbul'a yılda 268 milyon metreküp su sağlanacak. 

Terkos yüzde 70, Ömerli 48

Terkos'un doluluk oranı yaklaşık yüzde 70. Nisan ayı sonu itibariyle bulundurduğu 112 milyon 660 bin metreküp su ile birinci sırada geliyor. İstanbul'un ikinci en büyük su kaynağı yüzde 48 doluluk oranına sahip olan Ömerli Barajı'nın 111 milyon 788 bin metreküp suyu kaldı. Büyükçekmece'nin doluluk oranı ise yüzde 35'e indi.

Diğer kaynaklarda kalan su miktarları:

Darlık: 65 milyon 235 bin metreküp

Büyükçekmece: 52 milyon 602 bin metreküp

Sazlıdere: 46 milyon 204 bin metreküp

Papuçdere: 18 milyon 88 bin metreküp

Kazandere: 7 milyon 243 bin metreküp

Elmalı: 6 milyon 454 bin metreküp

Alibey: 5 milyon 431 bin metreküp

Istranca: 2 milyon 254 bin metreküp

Alıntı : Milliyet

Editör: TE Bilişim