Meclis’ten Tuzla’ya ’insan hakkı’ uyarısı

Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun son şeklini alan "Tuzla raporu"na CHP ve DTP’li üyelerin talebiyle "Başta yaşam hakkı olmak üzere, çalışma hakkının uluslararası standartlara göre bir ölçümleme imkanı vermediği anlaşılmış olup bu durumun insan haklarına uygun bir hale getirilmesi kanaatine varılmıştır" uyarısı konuldu.

Taslak raporda bu cümlenin yer almamış olması başta CHP’li üye Çetin Sosyal olmak üzere bazı üyelerin eleştirisine neden olmuştu.

TEHLİKELERİ TANIMIYORLAR: İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde AKP’li Mustafa Ataş başkanlığında oluşturulan 6 kişilik alt komisyon raporunu Komisyon Başkanlığı’na sundu. Taşeron firmaların sürekli iş yeri değiştirmesi nedeniyle çalışanların, çalışılan yeri ve tehlikeleri tanımadığı tespiti yapılan raporda çalışılan yerin geçici olması nedeniyle işin iş güvenliğine oranla daha ön planda tutulduğu belirtildi. Ekipmanlar arasında geçiş yolu bulunmaması ve çalışma alanlarının ayrılmaması ile gürültü ve kimyasal kirliliklerin de çalışanları olumsuz etkilediği ifade edildi.

TAŞERON FİRMALARA SUÇLAMA: Tersanelerden bazılarında kaza ihtimalini ortadan kaldırmaya yönelik tedbirler alınmış olunmasına rağmen süreklilik göstermediği belirtilen raporda, sorumluluğunu yerine getirmeyen işverenlerin de haksız rekabete yol açarak sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yerine getirilmesi kalitesini düşürdüğü vurgulandı. Komisyon, raporunda şu önerilerde bulundu:

BAŞKA BÖLGELERE KAYDIRILSIN: Tuzla tersaneler bölgesi artan talebi karşılayacak fiziki imkanlara sahip değil. Bu nedenle başka bölgeler değerlendirilmeli ve hızla artan talebin karşılanması amacıyla yeni tersane kurulum alanları belirlenmeli.

İŞÇİLERE MERKEZİ GÖZETİM: İşçilerin mesleki kabiliyetlerini tespit ve yükseltme amaçlı sertifikalandırma kuruluşu kurulmalı ve sertifika çalıştırmak için zorunlu olmalı. İşçiler, çalışma gün, yer ve saatlerini tespit ve çalışmadan doğan haklarını korumak amacıyla, gözetim altına alınmalı.

Bir hayat 40 bin lira

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun Tuzla raporunda, gaz patlaması sonucu ölen İ.L.’nin eşi komisyon üyelerine tersanelerde bir işçi öldüğü zaman hukuki sürecin başlatılmaması için ölen kişinin ailesiyle pazarlığa oturulduğunu söyledi. İşverenin 30-40 bin lira para teklifini kabul etmeyip dava açacağını söylediğinde kendisine "Maddi durumun iyi değil. Üç çocuğun bir gelinin var. Açacağın dava en az 3 yıl sürer. Kararı temyiz edersek 2 yıl daha bu süreç devam eder. 5 yıl dayanamazsın" dendiğini belirtti. Raporda, eşin, teklif edilen parayı kabul etmek zorunda kaldığını belirttiği de yer aldı. Karşı davada ise mahkemenin en düşük 110-120 bin lira tazminata hükmettiği kaydedildi.

Hurriyet

Editör: TE Bilişim