Ege ve Akdeniz kıyılarında yapılan 'Mavi Yolculuk' turizm sezonunun başlaması ile birlikte turistlerin ilk tercihleri arasında yer almaya başladı. Turistlerin yoğun ilgi gösterdiği mavi yolculukta Bodrumlu tekne ustaları tarafından yapılan ahşap guletler özellikle tercih ediliyor. Yolculuk 2-3 gün ila 1 hafta arasında sürüyor.

Bazı tur şirketleri ise Bodrum'un koylarını kapsayan günü birlik turlar düzenliyorlar. TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Nasih demir, mavi yolculukta Bodrum'un bakir koylarının tahsise açılması girişimleri nedeniyle tehlikeli bir süreç yaşandığını iddia ederek, 'Turizmcilerde ve mavi yolculuğun yurt dışında satışını yapan insanlarda güzelim bakir koyların elden gideceğine dair bir korku var. Koyların tahsise açılması mavi yolculuk turizmini olumsuz yönde etkiler' dedi. Demir, yurtdışında mavi yolculuğa turistlerin yoğun bir ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, 'Turizm şirketleri satışlarını sadece 1 hafta tekne ile mavi yolculuk veya 1 hafta otel, 1 hafta mavi yolcuk şeklinde yapıyor. Böyle bir yolculuğun fiyatı 500 ila 800 euro arasında değişiyor. Bizim bölgemize gelen turistlerin en fazla tercih ettiği güzergah Gökova Körfezi'nin tamamını kapsayan güzergah' diye konuştu.

FOKLAR İLGİ GÖRÜYOR

Mavi yolculuğa Bodrum'dan çıkan turistler Gökova Körfezi'nde onlarca bakir koyu görme fırsatını yakalıyorlar. Göcek'ten yolculuğa çıkanlar ise Baba Adası ve Sarıgerme Plajını da görebiliyorlar. Bu güzergahtan Köyceğiz ve Caretta Carettaları ve çamur banyoları ile bilinen Dalyan'a geçiliyor. Bu rotada, gezi tekneleri yardımıyla, Kaunos antik şehrini gezmek ya da çamur banyolarına gitmek mümkün. Peksimet Adası, önünde verilen molada denize giren turistler en fazla ilgiyi bu bölgede avlanmayı çok seven Akdeniz foklarına gösteriyorlar. Fethiye-Ölüzdeniz'den başlayan mavi yolculuğa katılanlar da bin 975 metre rakımlı Babadağ'dan yamaç paraşütü ile atlama şansını yakalıyor.

ALMAN ÖVGÜSÜ

Almanya'da yayımlanan Berliner Morgenpost gazetesi, okuyucularına Türkiye'deki 'mavi turları' tanıttı. Monika Zeller imzasıyla, 'Likya'da şimdi en iyi zaman' başlığıyla verilen haberde, 'mavi turların' yapıldığı yatların rahatlığından söz edildi. Bu turlar boyunca görülecek yerlerin ve denizin güzelliğinin anlatıldığı haberde, Kekova'dan ve güzel balık restoranlarıyla Simena köyünden söz edildi. Gazetenin haberinde, Türkiye'nin kum, güneş ve deniziyle bir rüyalar ülkesi olduğu ifade edildi. Türkiye sahillerindeki denizin temizliğine ve berraklığına dikkat çekilen haberde, sahil şeridinin doğal ve tarihi güzelliklerine de işaret edildi.

Mavi yolculuk güzergahları

Turistler tarafından en çok tercih edilen yolcuk güzergahı ise şunlar: 'Bodrum-İngiliz Limanı-Ballısu-Çökertme-Bodrum, Göcek-Ağalimanı-Baba Adası-Köyceğiz-Göcek, Marmaris-Turunç-Delikliada-Ekincik-Ağalimanı- Göcek, Fethiye-Ölüdeniz-Kızılada-Fethiye, Ayvalık-Midilli-Adalar-Ayvalık, Marmaris-Kadırga-Serçe-Selimiye-Datça, Hisarönü koyları, Antalya-Phaselis-Olimpos-Antalya, Gökova Körfezi, Finike-Kaleköy-Kekova-Kaş-Demre-Finike.'

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim