Mavi Marmara’ya Ünlü Avukat

İsrail ordusunun Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara’ya 31 Mayıs 2010’da düzenlediği baskında ölen dokuz Türk vatandaşının yakınlarını ünlü bir avukat temsil edecek.

Mavi Marmara’ya ünlü avukat NEVSAL ELEVLİ Londra Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yargılatan savcılardan, Suriye’de rejimin sistematik işkencelerini ortaya koyan rapora araştırmacı olarak katkıda bulunan Avukat Sir Geoffrey Nice, Mavi Marmara mağdurlarının UCM’de müvekkilliğini yapacağını açıkladı.

İngiltere Yüksek Ceza Mahkemesi’nın yargıçları arasında yer alan Nice, Londra’da yaptığı basın toplantısında UCM’nin ‘ölüm, yaralama ve diğer şekillerde şiddete maruz kalınmasına ilişkin’ soruşturma sürecini bir an önce başlatmasını talep etti. “Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde normalleşme olursa yürütülen bu yasal süreç nasıl etkilenir” sorusuna ise Nice şu yanıtı verdi:

Normalleşme etkilemez

“Normalleşmenin yasal süreci etkilemesini beklemiyoruz. Ülkeler arasında tazminatla ilgili varılacak bir anlaşma bağlayıcı olmadığı gibi kişilerin mahkemelere başvurmasını engellemez. Çok sayıda müvekkilimiz tazminatın bu davadan vazgeçmelerine neden olmayacağını söyledi. Onların asıl istediği adaletin yerini bulması.”. Toplantıya Nice’ın yanı sıra hukuk ekibinde bulunan avukat Rodney Dixon, Paul Mylvaganam, KC Hukuk Bürosu’ndan hukukçu Hakan Camuz ve elmadağ Hukuk Bürosu’ndan avukat Cihat Gökdemir katıldı.

Mavi Marmara gemisinin resmen kayıtlı olduğu Komor Adaları’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurusunun eylül ayında ‘görüşülebilir’ olduğu açıklanmıştı.

Editör: TE Bilişim